2018’de “hangi hayalin” için mücadele etmeye hazırsın?
Koca bir yılı daha bitirdik. Ülke olarak geçtiğimiz yıl da acı tatlı bir sürü şey yaşadık. Neyse ki sizin için her şey hâlâ yolunda gibi, en azından şu an elinizde derginiz masanızda belki çayınız, kahveniz ve kafanızda yılın yorgunluğu ile birlikte belki hayatınızda bir yılı daha geride bırakmanın garip hissiyatı var. Geçen yılın muhasebesini yapmayı bırakın bence, biz onu sizin için bu ayki dergide yaptık. Artık ileriye bakın, 2018 için sizi neler heyecanlandırıyor, bu yıl neler yapmak istiyorsunuz? Arkanıza yaslanın ve düşünün, mesela en son ne hayal ettiniz? Yeni bir ev mi, son model bir araba mı, güzel bir ilişki mi?
Hayallerimiz bizi biz yapar aslında, hayata dair umutlarımızın kaynağıdır. Hayallerin özü insanoğlunun yüzyıllardır değişmeyen özü gibidir. Hayatta kalma ve mutluluk odaklıdır. Ancak son yıllarda teknolojinin hayatımız üzerindeki etkisi ve yadsınamaz kontrolü ile hayallerimiz de değişiyor ve tek tipleşiyor. Etrafınıza bir kulak kabartın, bugünlerde kuşkusuz hemen herkesin bir numaralı gündemi ve hayali “Bitcoin alıp, zengin olmak”. Ben şöyle şeyler duyuyorum mesela; “Abi iki önce ay araba almayıp, parayı coin’e yatırsaydım şimdi 1 milyon liram vardı.” Hatta, “Keşke evlenip düğün yapmasaydım, şimdi köşeyi dönmüştüm” diyeni dahi duydum. Evet dijital çağın en trend hayali Bitcoin ya da farklı kripto paralarla köşeyi dönmek, ama bunun nasıl olacağı hakkında insanların genelinin motivasyonu ya da referansı şehir efsanesi Bitcoin zenginleri ya da bakkal Osman Abi’nin dahi Bitcoin alması.
Digital Age ‘Almanak 2017’
Zirveyi değil, oraya nasıl gideceğini hayal et
Özellikle yeni neslin son zamanlarda en fazla kurduğu diğer hayal, YouTube’da ya da farklı bir sosyal mecrada fenomen olmak. Hayatlarının henüz başında olan gençlerin tek isteği YouTuber ağabey ve ablaları gibi herkesçe tanınmak, etraflarına hava basmak ve elbette markalarla sponsorlu işler yapıp kısa yoldan köşeyi dönmek. Bu hayali kuran gençlere cesaret veren ise, bu hayatlara sahip kişilerin aslında kendileri gibi sıradan insanlar olmaları. Fark edemedikleri ya da anlamak istemedikleri ise bu işi başaran 8-10 kişinin aslında bu noktaya gelebilmek için ne kadar çok tırmaladığı ve gecesini gündüzüne katıp çalıştığı. Bir diğer yeni nesil hikaye ise okulu bitirir bitirmez 1-2 sene içinde CEO olmak ya da o muhteşem iş fikirleri ile yılın dijital girişimcisi olmak. Her zaman için güzel bir hayal kuşkusuz. Bunu gerçekleştirmek için her türlü bilgi, bu yolda size ilham verecek başarı hikayeleri internette mevcut. Elimizde işin teknik kısımlarını çözebileceğimiz bütün son model cihazlar da var. Ama gözden kaçırdığımız; yine birçoğumuzun bu hayali kurarken sadece zirveyi hayal ettiği, zirveye nasıl gitmesi gerektiğini değil. Aynı fenomen olma meselesinde olduğu gibi.
İçinizden “Bunların hepsi para pul dünya işleri. Benim sağlığım yerinde olsun yeter” diyenler de olacaktır. “Peki, bunun için ne yapıyorsun?” diye sorduğumuzda arkadaşa; gelen cevapların yüzde 90’ının içeriğinde şunlar olacaktır emin olun; adım sayarlar, sağlık ve spor app’leri, son teknolojik ekipmanlarla donatılmış ama yalnızca arada bir uğranan spor salonları. Sağlıklı ve fit olmak güzel bir hayal ama bunun da bir bedeli var. Kolunuzdaki yapay zeka sizi elinizden tutup koşmaya götürmez, en azından şimdilik bu böyle.
Hayaller dijital ile dönüşüyor dedik, peki teknoloji kurduğunuz hayallerin tam olarak neresinde? Aslında teknoloji kurduğunuz hayallerinizi gerçekleştirme yolunda hep sizinle, size yardımcı. Ancak bu işte başrol yine sizsiniz. Yapmak istediğiniz şey ne olursa olsun, işin en başında aslında hayal etmeniz gereken, bu isteğinizi gerçekleştirmek için ne kadar acı çekmeye razı olduğunuz. Hayaller dolayısıyla mutluluk mücadele gerektirir. Dolayısıyla belki de asıl sorulması gereken soru şu olmalı; uğruna en fazla acıyı çekebileceğin hayalin nedir? Cevabı biliyorsanız bence bu yıl onun peşinden koşun.
Herkese hayallerinin gerçek olacağı bir yıl diliyorum.
“Dijital Eğlence” eki derginizle birlikte raflarda…
Yorumlar