Facebook, Habitat Derneği ile birlikte Mayıs ayında Türkiye’de çevrimiçi emniyet konusunda farkındalığı artırmak amacıyla başlattığı Kontrol Bende projesi kapsamında iki yeni bilgilendirme kılavuzu yayınladı. Facebook bu iki yeni kaynak ile insanları sorumlu çevrimiçi davranışlara teşvik etmeyi ve paylaşımlarıyla duygusal sıkıntı belirtisi gösteren arkadaşlara nasıl yardımcı olunabileceği hakkında ipuçları paylaşmayı hedefliyor.
Facebook’ta sorumlu paylaşımlar yapmaya teşvik eden “Paylaşmadan Önce Düşünün”Kılavuzu, insanların hem kendileri hem de başkaları ile ilgili içerikleri paylaşırken göz önünde bulundurmaları gereken noktalar konusunda önemli ipuçları barındırıyor. “Kendi İçerikleriniz”, “Başkalarının İçerikleri” ve “Bir Sorun Olduğunda Durumu Düzeltme” temalarına odaklanan kılavuzda Facebook, daha güvenli bir deneyim için topluluğuna üç temel uyarıda bulunuyor:
- Şifreler kişiye özeldir. Şifrenizi kimseyle paylaşmayın
- Gönderilerinizi kimlerin görebileceğini öğrenmek için gizlilik ayarlarınızı kontrol edin
- İçeriklerinizi istediğiniz hedef kitleyle paylaştığınızdan emin olmak için Facebook’ta gönderi paylaşırken hedef kitle seçici aracına göz atın
“Yardıma ihtiyacı olan bir arkadaşınıza yardım edin” Kılavuzu’nda ise Facebook’ta endişe uyandırıcı mesajlar paylaşan ya da normale göre çok farklı davranan arkadaşlara karşı duyarlı olmanın ve harekete geçmenin öneminin altı çiziliyor. Kılavuz, çevrimiçi dünyada birinin duygusal yardıma ihtiyacı olduğunu veya intihar riski taşıdığını gösterebilecek uyarı işaretlerine dikkat çekiyor. Facebook topluluğuna, şüpheli çevrimiçi davranışlar sergileyen arkadaşların fark edilmesi durumunda onları arayarak, ziyaret ederek veya Facebook’ta mesaj göndererek kendisi için endişelendiğinizi bilmesini sağlamayı ve isterse daha fazla destek almak üzere çeşitli kişi ve kurumlarla bağlantı kurması için yardım teklif etmeyi öneriyor.
Yorumlar