MakerBot Industries CEO’su Bre Pettis, kısa süre içinde ABD’deki okullarda 3D yazıcıların yaygın şekilde kullanılacağını düşünüyor. Pettis şu soruyu soruyor: Çocukken Lego setiniz yerine bir 3D yazıcınız olsa, hayatınız nasıl olurdu? Şu an 3D yazıcılarla küçük şekiller ya da bloklar basabileceğiniz kendinize özgü tasarımlar da yapabilirsiniz. Tabii, burada yazıcınızın özelliklerini de göz önünde bulundurmalısınız.
2009 yılında 3D yazıcı teknolojisi epey yeniydi ve bunu kullanmak epey maliyetliydi. Fakat, günümüzde bu teknolojiye ulaşmak kolay hale geldi ve teknolojiye uzak olanlar için maliyeti de düştü. Dolayısıyla, MakerBot da öğretmen ve öğrencilerin 3D teknolojisini daha fazla kullanacağını düşünüyor. Pettis ayrıca New York’taki okullar için deneme amaçlı bir 3D yazıcı müfredatı hazırladı. Müfredat kapsamında Pettis, öğrencilerin bir “keşif motoru” haline gelmesini hedefliyor. Yani, öğrencilerin bir fikri varsa, bunu tasarlamaları ve baskısını yapmaları isteniyor. Baskıdan memnun kalınmamışsa, aynı süreci tekrarlamaları bekleniyor.
Bre Pettis bütün bunların yanı sıra Thingiverse isimli dijital tasarım kütüphanesiyle 3D baskı alanında bir çalışmaları olan kişilere ulaşıyor. Thingiverse ile 3D baskı meraklıları 3D tasarım indirip yükleyebiliyor.
3D yazıcıların eğitimde nasıl kullanılabilir?
3D yazıcılar birçok sektörde olduğu gibi eğitimde de kullanılabiliyor. Bu yazıcıların nasıl kullanıldığına dair bazı noktaları bir araya getirdik
3D baskı kullanıcılara çok geniş kişiselleştirme olanağı sunmanın yanı sıra basılan her şeyi telif hakları ile korumak da mümkün. Bu teknolojinin iyi taraflarından biri ise tüketici kültürünün dinamiklerini değiştirmesi. Yani, tüketicilerden pasiflikten kurtulup kreatif hale dönüşebiliyor. Peki, 3D teknolojisi eğitimde nasıl kullanılabilir?
–Öğretmenler, kavranması zor bir konuyu 3D görsel malzeme kullanarak öğrencilere anlatabilir ve dersin daha zevkli hale gelmesini sağlayabilir.
–Öğretmenler 3D yazıcılar ile öğrencilerin dikkatini daha kolay çekebilir ve resimle anlatılabilecek konuları bu şekilde daha ilginç hale getirebilir.
–3D teknolojisi ile çalışmak, uygulamalı eğitimi ve yaparak öğrenmeyi teşvik ediyor. Bu prototip teknolojisini kullanmak öğrencilere çok gerçekçi mini modeller ortaya çıkarabiliyor. Özellikle mühendislik, mimarlık ve multimedya bölümlerinde okuyan öğrenciler bu teknolojiden en üst seviyede yararlanma fırsatına sahip görünüyor.
–Bu teknoloji ile ayrıca sınıf içinde interaktif etkinlikler oluşturmak da mümkün. Örneğin, öğretmenler biyoloji dersinde insan kalbi gibi çeşitli organların baskısını yaparak insan vücudunu etkileşimli olarak öğrencilere anlatabilir.
‘3D yazıcılar eğitimi nasıl değiştirecek?’ yazısı Digital Age Haziran 2014 sayısında Eğitim ekinde yer alıyor.
Fotoğraf: umwthinklab.com
Yorumlar