Skip to main content

Geçen yıl fintech yatırımları sağlıklı bir büyüme göstermekle birlikte, Brexit sürecinin başlamasıyla İngiltere’de yüzde 33’lük düşüş dikkat çekici bulunuyor. Öne çıkan diğer bir noktaysa Çin’in ABD’yi geride bırakarak fintech yatırımlarında dünyada birinci sıraya yükselmesi oldu.

Kâr amacı gütmeyen bir kurum olan Innovate Finance, 2016 fintech yatırımlarına ilişkin raporunu açıkladı. Buna göre, 2016’da dünyada fintech yatırımları 2015’e kıyasla yüzde 10,9 artarak 17,4 milyar dolara ulaştı. Ülkeler bazında bazında baktığımızda Çin’in 7,7 milyar dolar yatırımla ilk sırada olduğunu görüyoruz. Bu veri, Çin’in fintech yatırımlarında ilk defa birinci olduğunu da bulguluyor. İkinci sıradaysa 6,2 milyar dolarla ABD yer alırken, İngiltere 783 milyon dolarla üçüncü sırada karşımıza çıkıyor. Burada ilginç olan noktanın da altını çizelim: İngiltere’de Brexit kararı sonrası fintech yatırımları 2015’e göre yüzde 33 düştü.  2015’teki yatırım tutarı 1,2 milyar dolar seviyesindeydi.

66 ülkede bin 466 fintech yatırımı

Innovate Finance adına PitchBook tarafından derlenen verilerde gerçekleştirilen yatırım adetleri de aktarılıyor. Buna göre, fintech alanında geçen yıl 66 ülkede bin 436 fintech yatırımına tanıklık edildi. Bununla birlikte 2016’da önemli bir halka açılma işlemi yapılmadı ve çıkışlar (exit) birleşme-satın alma yöntemiyle yürütüldü.  Ayrıca halka açılma talepleri olan girişimlere de değinmekte yarar var: SoFi ve Elevate Credit gibi şirketleri anmak gerek. Öte yandan, bugüne kadar en büyük fintech yatırımının Çin’den geldiğini belirtelim ve Alibaba’nın sahibi olduğu Ant Financial’ın B turu yatırımla 4,5 milyar dolar fon topladığını kaydedelim.  Firma bu turda aldığı yatırımla 60 milyar dolar değerlemeye ulaştı. Çıkış tarafında dikkat çeken bir veriyi de aktaralım: 2016’nın  en büyük çıkışı İngiltere merkezli veri analitiği girişimi Markit’in ABD’li ile birleşmesi oldu ve bu çıkış için 5,5 milyar dolar ödendi. Fintech’te birleşme ve satın alma faaliyetlerinin bu yıl da sürmesi bekleniyor. Zira sektörde belirli bir olgunluğa erişmiş girişim sayısının artması bu sonucu getiriyor.

500 Startups 39 fintech yatırımıyla ilk sırada

Innovate Finance’in çalışmasında en çok fintech yatırımı yapan girişim sermayesi firmalarına da yer veriliyor. Bu alandaki yatırımlarda en aktif görünen firma, 39 yatırımla 500 Startups oluyor. İkinci sırada 36 yatırımla Techstars yer alırken, Startupbootcamp 30 yatırımla üçüncü sırada kendine yer buluyor. Raporda 2016’nın öne çıkan eğilimleri de paylaşılıyor. RegTech (mevzuat teknolojileri) yüzde 25 ile en çok ilgi gören dikey iken yüzde 17 ile varlık yönetimi ikinci sırada görünüyor. Üçüncü sıradaki eğilim ise yüzde yine yüzde 17’yle dijital para birimleri ve blockchain oluyor.  2015’teki eğilimleri ise şu şekilde ele alabiliriz: Kurumsal yazılım konusu yüzde 24’le birinci ve yine yüzde 24’le varlık yönetimi öne çıkıyor. Üçüncü eğilim de yüzde 18’le dijital para birimleri ve blockchain şeklinde belirleniyor.

ABN Amro’dan robot muhasebeci

Hollandalı ABN Amro, InvoiceSharing isimli bir start-up’la işbirliğine giderek KOBİ’ler için robot muhasebeciyi devreye alacaklarını açıkladı. Robot muhasebeci faturaları okuyarak kontrol edecek. Robot muhasebecinin diğer bir özelliği ise günlük girişleri yaparak, faturaları hesaplara aktarmak olacak. Uygulamanın devreye girmesiyle KOBİ’ler 10-20 kat daha fazla fatura işleme alabilecek ve bu sayede giderlerini yüzde 50’ye kadar düşürebilecek. Çalışmaya ilişkin bir değerlendirme yapan InvoiceSharing CEO’su Jeroen Volk, 20 KOBİ’yle pilot çalışma yapacaklarını söylüyor. ABN Amro ve InvoiceSharing, Ekim 2016’dan bu yana uygulama üzerinde çalışıyor.

İskoçya’nın ilk fintech merkezi açılıyor

İskoçya’nın ilk fintech merkezi Mayıs ayında açılıyor. Royal Bank of Scotland’ın (RBS) Edinburgh’teki merkezinde girişimcilerle buluşmaya hazırlanan merkez, İngiliz ve İskoç hükümetlerinin desteğiyle hayata geçiyor. Yapılan çalışmalar hakkında bir değerlendirme yapan Ekonomi Bakanı Simon Kirby, fintech girişimlerinin İngiltere’de başarılı ve ölçeklenebilir olmasını istiyoruz. Bu merkezin İskoçya’da fintech start-up’ları için ideal şartları sağlayacağını düşünüyoruz” ifadesini kullanıyor. RBS Tasarım Bölümü Başkanı ve Fintech Elçisi Louise Smith ise fintech sektörünün ülke ekonomisi için önemine dikkat çekerek, girişimcilerin desteklenerek İskoçya’nın fintech devriminin merkezinde bulunması gerektiğini dile getiriyor.