Skip to main content

BMO, kodlama ve algoritma eğitimleriyle bir bilgisayar mühendisinin yetkinliklerine kavuşulabileceği iddiasını sorguluyor.

Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), son günlerde basına yansıyan haberlerde, kodlama ve algoritma eğitimlerinden geçen kişilerin meslek edinip kolayca iş bulabileceğini dile getirmesine dair bir açıklama yayımladı. BMO açıklamasında özellikle ortaöğretim öğrencilerine yönelik yaz okulu ve lise tanıtımlarında okullarda verilen “kodlama” ve “algoritma” eğitimleriyle bir bilgisayar mühendisinin yetkinliklerine kavuşulabileceği iddiasını gündeme getiriyor. Açıklamada, “…dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de 4 yıllık lisans eğitimini gerektiren bilgisayar mühendisliğinin yalnızca “program yazma” ya da “yazılım geliştirme” işi olarak algılanmasına yol açmakta, kapsamı çok geniş olan ve hem öğretim hem de çalışma yaşamında yoğun emekler verilen bir meslek alanını -bilinçli ya da bilinçsizce- önemsizleştirmektedir” ifadesine yer veriliyor.

Kodlama, bilgisayar mühendisliğine eşdeğer değil

BMO ayrıca sadece ilgi çekmek amacıyla “dijital dönüşüm, kodlama, algoritma” gibi kavramları, bu konularda yeterli bilgi sahibi olmadan ve alan uzmanlarından görüş almadan sorumsuzca gündeme taşıyanların özensizce yazılan haber ve tanıtım metinleriyle “kodlama”yı bilgisayar mühendisliğine eşdeğermiş gibi gösterdiğini vurguluyor ve ekliyor: “Çocuklarının eğitimi için kaygılanan aileleri, teknolojiye meraklı genç kuşakları yanlış yönlendirmekte, bu yayınlara güvenerek kurslara katılanlarda büyük düş kırıklarına neden olmaktadırlar”

BMO’nun açıklamasının tamamına şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.