Teknolojiyi üretken bir güç olarak kullanmaktan yanayım
Aybars Turan, Tesla Dijital Model Tasarımcısı
Teknoloji doğru kullanıldığı takdirde hepimizin hayatını kolaylaştırır. Hepimizin cebinde taşıdığı akıllı telefonlar sayesinde yarı yapay zeka, yarı insan olduğumuzun çoğumuzun farkında bile değiliz. Bu bakışı açısı aslında bir nevi gelecekte yaşadığımızın bir kanıtı. Bununla birlikte teknoloji doğru kullanılmadığında ya da abartıldığında bizi körelten, insan ve insan ilişkilerinden soyutlayan bir role bürünebiliyor. Bizleri duygusuz, duyarsız ve tembel insanlar haline getirebiliyor. Zaman çok değerli bir kavram. Ben bunun farkında olan bir birey olarak zaman kaybettirecek uygulamalar, gereksiz sosyal medya ağları ve oyunlardan kendimi uzak tutmaya çalışıyorum. Teknolojiyi bizi daha üretken kılan ve verimliliğe yönlendiren bir güç olarak kullanmaktan yanayım. Bu bağlamda mikro mobilite gibi trendlerin önemli olduğunu düşünüyorum.
E-scooter’lar uygarlık adımımız için ilham verici
Sercan Çalbak, Related Digital Pazarlama Direktörü
Şunu açıkça söylemek mümkün, şu anda keskin bir dönüşümün tam ortasındayız ve buna içinde yaşayarak tanıklık ediyoruz ya da dönüşümü taşıyanlardan biriyiz. Kanaatimce şu anda yaşadıklarımız, orta vadeli dönemde yaşayacaklarımızın fragmanı bile değil. Teknolojideki baş döndüren gelişmelerin mobilize olmamıza etkilerinden biri de e-scooterlar. E-scooter yatırımlarının iktisadi olup olmamasının tartışılması değerli ancak mobilite için e-scooter konseptlerinin devam edebileceği görüşündeyim. Telefonlarımız gibi muhtemelen dönüşecek ve farklı özellikler sunacak ya da e-scooter deneyimi bir sonraki uygarlık adımımız için ilham veren bir öğretici olacak. Sonuç olarak Zamyatin’in dediği gibi sonsuz devinimimiz devam edecek ve teknoloji yardımıyla devinimler çok daha hızlı gerçekleşecek.
Herkes dijital minimalizmi kendisine göre ayarlamalı
Baran Dilaver, FutureScape Kurucu Ortağı
Mikro mobilite vb. trendler aslında dijital minimalizm için temel cözümlerden. E-scooter gibi araçları kullanırken zorunlu olarak ekranlardan uzak kalmış oluyorsunuz. Bana göre herkes dijital minimalizmi bu bağlamda kendisine göre ayarlamak durumunda. Ben aktif çözümler arıyorum, mesela önüme konan kuruyemişleri fazla yediğimi fark edince tabağı uzaklaştırmak gibi. Uzun uçak yolculuklarında WiFi satın almayarak dikkatimin dağılmasına engel oluyorum ve odaklanmam gerektiren bir projeyi normalden de hızlı bitirebiliyorum. Yani benim için kural koymak ve kendini kontrol etmek bir yere kadar etkili. Ama alternatif yöntem ve çözümlerle dijital alışkanlıkları azaltmak daha keyifli.
Sosyal ağlar yaşam döngülerinin sonuna yaklaşıyor
Umut Gökbayrak, Talent Ads Kurucusu
Sosyal medya araçları bence artık yaşam döngülerinde tepe noktasına yaklaşıyor. İnsanlar gitgide bu ürünlerin mahremiyetlerine müdahale ettiklerini ve hayatlarının çok önemli bir parçasını boş yere işgal ettiklerini fark ediyorlar. Yeni jenerasyon daha bilinçli ve de bununla birlikte X jenerasyonu da artık hayatının bu ürünler tarafından esir alınmasından rahatsız olmaya başladı bile. Belki bugün için ütopik gelebilir ama sosyal medyanın yeni bir dönemine doğru adım adım ilerlediğimizi hissediyorum. Artık herkese açık değil, sadece davet ile üye kabul edilen kapalı topluluklar döneminin geldiğini düşünüyorum. Örneklerine bugün bile rastlıyoruz ama gitgide daha da yaygınlaşacaklarını tahmin ediyorum.
Yorumlar