Skip to main content

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yurtdışından telefon kayıt hizmeti kullanım kılavuzunu yayımladı

E-devlet hizmetinden faydalanarak, yurt dışından yanınızda getirdiğiniz cep telefonlarını kayıtlı hale getirebilir ve kullanıma açtırabilirsiniz.

5809 sayılı kanunun “İşletmeciler, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremezler.” hükmü uyarınca cihazların sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için kayıt altına alınmaları gerekiyor. İçinde SIM kartı bulunan ve yurt dışından yolcu beraberinde getirilen elektronik kimlik bilgisine sahip cihazlar bu kapsama giriyor.

Bilmeniz gerekenler

  • Bu hizmetten faydalanmak için cihazınızın yurt dışından yolcu beraberinde gelmiş olması gerekiyor.
  • Kayıt işlemleri yurda giriş tarihinizi takip eden 60 gün içinde yapılmalı. (Bu uygulama ilk başladığında 30 gün ile sınırlıydı.)
  • Cihazınızın 15 haneli IMEI numarasını bilmeniz gerekiyor. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz. Birden fazla sim karta sahip cihazlar için en fazla üç adet IMEI numarası kullanılarak kayıt yapılabiliyor.

Sahip olmanız gerekenler

  • Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imza yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabilirsiniz. İşleminize başlamadan önce gerekli e-Devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imzanızı temin etmelisiniz.
  • e-Devlet şifrenizi kimliğiniz ile birlikte şahsen başvurarak temin edebilirsiniz. Elektronik veya mobil imza yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet şifrenizi PTT’lere kimliğinizle birlikte başvurarak temin edebilirsiniz. Elektronik veya mobil imza temin etmek için ilgili hizmet sağlayıcıları veya operatörlerden bu hizmeti satın almalısınız.

Vergiler, harçlar ve işlem ücretleri

  • İşlem için gerekli harcın vergi dairelerine veya bankalara yatırılmış olması gerekiyor. İşleminizi T.C. kimlik numaranız ve cihazın IMEI numarası ile gerçekleştirmelisiniz. Harcınızı yatırırken görevlinin T.C. Kimlik Numaranızı ve cihazın IMEI numarasını doğru olarak sisteme girdiğinden emin olun ve aldığınız alındı belgesini kontrol edin.
  • Eğer İnternet Bankacılığı kullanıyorsanız, harcınızı sistem ile uyumlu bankalara ait internet şubeleri üzerinden yatırabilirsiniz. Bunun için e-Devlet Kapısı üzerinde kayıt işlemini başlatarak, ilgili yönlendirmeleri takip edin.
  • Elektronik kimlik bilgisini (IMEI) sahip olduğunuz cihazların kayıt altına alınması işlemi için, yatırılması gereken harç bedeli 2014 yılı için 119,50 TL olarak belirlendi. (Bu uygulama ilk başladığı dönemde belirlenen ücret 100 TL idi.)

Sisteme giriş

1 e-Devlet Kapısı

  • www.turkiye.gov.tr adresine girerek, sayfanın üst kısmında bulunan “Sisteme Giriş” bağlantısına tıklayın.
  • Bağlantı sizi T.C. Kimlik Doğrulama Sistemi sayfasına yönlendiriyor. Bu aşamada adres satırında giris.turkiye.gov.tr yazdığından ve güvenli bağlantı simgesinin aktif olduğundan emin olun.

Hizmete Erişim

  • Kullanacağınız hizmetin adı “BTK IMEI Kaydet” hizmeti.
  • Sisteme Giriş işleminizi tamamladıktan sonra gelen listede “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu” altında bulunan BTK IMEI Kaydet bağlantısına tıklayarak hizmete ulaşabilirsiniz.

4 Hizmet Kullanımı

  • Hizmeti ilk açtığınızda kısa bir bilgilendirme metni ile karşılaşacaksınız. Metni okuduktan sonra “Devam Et”e tıklayarak bir sonraki aşamaya ilerleyin
  • Açılan formu eksiksiz olarak doldurun. “Devam Et”e tıklayarak bir sonraki aşamaya ilerleyin.

5 Harç ödeme ve ödeme onayı

IMEI Kayıt hizmeti için gerekli olan harç ödemesini iki farklı yöntem ile yapabilirsiniz. e-Devlet Kapısı sistemine entegre bankalardan herhangi birine İnternet Şubesi’ni kullanarak, anında sistem üzerinde ödeme yapabilir, veya vergi dairelerine veya banka şubelerine giderek, T.C. Kimlik numaranızı belirterek harcınızı yatırabilirsiniz.

Ödeme kontrolü

  • Burada sisteme entegre bankalara ait internet şubelerinden ödeme yapabilmeniz için gerekli bağlantılara ulaşabilir ve ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ekrandaki bilgiler doğru ve e-ödeme yapmak istiyorsanız alt kısımda bulunan “Şimdi Ödeme Yap” bağlantısı aracılığıyla seçtiğiniz bankanın internet bankacılığını kullanarak ödeme yapabilirsiniz.

e-Ödeme yapmak

  • Açılan pencerede müşteri numaranız, parolanız v.b. ile bankanızın internet şubesine giriş yapın.
  • Ödeme bilgilerini ve kaydedeceğiniz cihaza ait bilgileri kontrol edin ve ekrandaki yönlendirmeleri takip ederek işlemi tamamlayın.
  • Ödeme işlemi bittikten sonra açılan yeni pencereyi kapatabilir ve e-Devlet Kapısı’nda işleminize devam edebilirsiniz.

Ödeme kontrolü

  • Ödeme işleminizi gerçekleştirdikten sonra “Ödememi Kontrol Et”e tıklayarak bir sonraki aşamaya ilerleyin
  • Ekrandaki bilgiler doğruysa, işleminizi tamamlamak için “Onayla” bağlantısı ile işleminizi bitirin.

Onay ekranını gördüğünüzde, başvurunuz başarı ile kayıt altına alınmış anlamına geliyor. Böylelikle cihazınızın kayıt işlemi tamamlanmış olup; cihazınızı kullanabilirsiniz. Eğer cihazınız daha önceden görüşmeye kapatılmış ise kayıt tarihini takip eden 12 saat içinde kullanıma açılacak. Ayrıca, www.mcksçorg/tr/imeisorgu.php adresinden de cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulayarak kayıt altına alındığını doğrulayabilirsiniz.

Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının kaydında kolaylık sağlanması amacıyla 01.11.2012 tarihinden itibaren internet üzerinden kayıt uygulamasına başlandı.

Bu uygulama ile yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının kayıt işlemlerinde yaşanan sorunların azaltılması, vatandaşların bayilere herhangi bir ücret ödemeksizin daha kısa zamanda daha kolay bir şekilde ve herhangi bir belge veya dilekçe yazılmasına gerek kalmaksızın (sistem üzerinden doğrulama yapılmak suretiyle) cihazlarını kaydettirebilme imkânının sağlanması hedefleniyor.