Skip to main content

YouTube, içerik üreticilerinin yaratıcılığını yeni araç ve özelliklerle desteklemeye devam ediyor.

YouTube İçerik İş Ortaklıkları Ülke Müdürü Timur Altop

Türkiye’de 18 yaş üstü 50 milyondan fazla kişiye ulaşan YouTube, içerik üreticilerine sunduğu yeni araçlar ve özelliklerle yaratıcılığı desteklemeye devam ediyor. İstatistiklere göre Türkiye’de izleyicilerin yüzde 89’u YouTube’da izlemekten ve paylaşmaktan heyecan duyduğu içerikler bulduğunu belirtiyor; Z Kuşağı’nın büyük kısmı ise yıl boyunca yalnızca tek platform izleyebilecek olsa bir numaralı tercihinin YouTube olacağını ifade ediyor. Platformun içerik üreticilerine “herkese sesini duyurma ve bunu dünyayla paylaşma” ilkesiyle sunduğu yapay zekâ destekli araçlar da YouTube içeriklerindeki yaratıcılık dozunun daha ileri taşınmasına imkân tanıyor.

Yeni yeteneklere destek: Hype

YouTube’un Türkiye’de test edilen “Hype” özelliği, içerik üreticilerinin daha kolay keşfedilmesine olanak sağlıyor. Kullanıcılar, sevdikleri videoları “hype”layarak 500 binden daha az abonesi olan içerik üreticilerinin daha geniş bir kitleye ulaşmasına katkı sağlıyorlar. İlk dört haftada Türkiye, Tayvan ve Brezilya’daki beta testlerinde kullanıcılar, 50 binden fazla kanala 5 milyondan fazla “hype” verdi. Bu özellik, yeni içerik üreticilerinin hızlı bir şekilde büyümesine ve tanınmasına önemli bir destek sunuyor.

Yaratıcılığı görselleştirme: Shorts ve Veo

Geçtiğimiz yıl tanıtılan ve büyük ilgi gören Shorts’taki yapay zekâ destekli “İlham Sahnesi” özelliği, bu yıl Google DeepMind’ın video üretim modeli Veo ile daha da ileriye taşınacak. Yılın sonuna doğru YouTube Shorts’a entegre edilmesi planlanan Veo, içerik üreticilerine daha etkileyici video arkaplanları oluşturma ve görselleştirilmesi zor sahneleri videolarına dahil etme imkânı tanıyacak. Örneğin, bir moda tasarımcısının hayal ettiklerini kısa sürede gerçeğe dönüştürerek izleyicileriyle paylaşabilmesi mümkün hale gelecek. Bu yenilik, içerik üreticilerinin videolarında özgünlüklerini ve yaratıcılıklarını daha belirgin hale getirmelerini sağlayacak.

Üretken yapay zekâ desteği: YouTube Studio / İlham Kaynakları

Yaratıcılığı desteklemek adına YouTube Studio’da İlham Kaynakları sekmesi güncellendi ve sekmeye üretken yapay zekâ destekli bir asistan eklendi. Bu asistan, içerik üreticilerine video fikirleri, başlıklar ve küçük resimler önererek içerik üretme sürecini kolaylaştırıyor. Ayrıca, şu anda test edilen YouTube’un yapay zekâ destekli dublaj aracı sayesinde içerikler farklı dillere çevrilerek daha geniş kitlelere ulaşabilecek. Bu araç, henüz yolun başında olan içerik üreticilerinin bile global bir izleyici kitlesi yakalamasına yardımcı olacak. Örneğin; dublaj aracı sayesinde içerik üreticileri, içeriklerini İspanyolca, Portekizce, Fransızca gibi pek çok dilde sunarak, küresel bir izleyici kitlesine hitap edebilecekler. Dublajın yanı sıra, yapay zekâ destekli video efektleri oluşturma ve içeriklerde eksik kalan sahneleri tamamlama özellikleri de içerik üreticilerinin yaratıcılıklarını bir üst seviyeye taşıyacak.

YouTube Alışveriş ve TV

YouTube, içerik üreticilerinin gelir elde etmelerini desteklemek için farklı formatlarda yeni fırsatlar sunmaya devam ediyor. Henüz yalnızca ABD ve Kore’de kullanımda olan YouTube Alışveriş özelliği, içerik üreticilerine ürünlerini doğrudan videoları üzerinden tanıtma ve satış yapma imkânı sağlıyor. Şu anda 250 binden fazla içerik üreticisi bu özelliği kullanıyor ve özelliğin yakında daha fazla bölgede sunulması planlanıyor. Bu sayede, içerik üreticileri hem yaratıcı içerikler üretebiliyor hem de takipçileriyle güçlü bir bağ kurarak gelirlerini artırabiliyorlar.

Bunun yanı sıra, YouTube’un televizyonlar üzerinden izlenme oranları da hızla artıyor. Son üç yılda, içerik üreticilerinin büyük ekranlarda aldığı izlenme süreleri yüzde 400 oranında arttı, bu da izleyicilerin televizyon ekranında YouTube’u tercih ettiğini gösteriyor. Türkiye’de internet bağlantılı TV’lerde YouTube izleyenlerin yüzde 86’sının YouTube’u geleneksel TV’ye tercih etmesi, platformun büyük ekrandaki gücünü yansıtıyor. YouTube’un izlenme sürelerinin yüzde 35’inin bağlantılı TV’lerde gerçekleştiği göz önüne alındığında, içerik üreticilerinin TV ekranı için özel içerikler hazırlayarak daha geniş kitlelere ulaşma fırsatı yakaladığı görülüyor.

Yapay zekâ destekli araçlar, içeriklerin kalitesini artırırken, yeni gelir kaynakları ve daha geniş kitlelere erişim imkânları sağlıyor. YouTube, son üç yılda dünyada içerik üreticilerine 70 milyar dolardan fazla ödeme yaptı, bu da platformun içerik üreticilerine sunduğu finansal değerin önemli bir göstergesi. Önümüzdeki dönemde de YouTube, içerik üreticilerinin hayal ettiklerini gerçeğe dönüştürmeleri ve dünya çapında izleyicilere ulaşmaları için yeni araçlar sunmaya devam edecek.