İnternet tarayıcısı Opera’nın kurucusu ve eski CEO’su Jon Stephenson von Tetzchner Digital Age Summit 2018’in konuşmacıları arasında yer alıyor. İzlandalı iş adamı, etkinlik öncesinde sorularımızı yanıtladı ve ekibiyle birlikte yeni geliştirdikleri web tarayıcısı Vivaldi hakkında bilgiler verdi.
Bize Vivaldi’nin hikâyesini anlatır mısınız? Her şey nasıl başladı?
Bir önceki şirketim olan Opera’da zor zamanlar geçirdim. Yedi yıl boyunca yatırımcıIarla gergin bir ilişkim oldu, kimilerinin şirkete inancı yoktu ve satışa gidilmesini istediler. 19 yıllık emek bir kenara atıldı. Ayrıca, ürünün felsefesini de değiştirdiler ve diğer internet tarayıcılarına benzer bir tarayıcıyla yola devam etmeye karar verdiler. Doğru olanın harika ürünler ve harika bir şirket kurmaya odaklanmak olduğuna inandığım için fikir ayrılığımı dile getirdim. Yedi yıllık mücadelemin ardından tükenmiştim ve şirketi yönetme görevini, büyümeye katkısı olacağını düşünerek başkalarına devretmeye karar verdim. Ne yazık ki yanılmışım ve şirket sonunda Çinli bir şirketler grubuna satıldı. Opera benden sonra yönetim değiştirdi, sadece şirket değil ürün tarafında da. Zengin özellikli, kullanıcı geri bildirimlerine dayanan ürünler üretmek yerine sınırlı ürünler geliştirmeye başladılar. Bu durum, bizi yıllarca destekleyen birçok kullanıcıyı mutsuz etti. Bu kişilerin ve kullanıcı odaklı bir tarayıcı isteyen herkesin ihtiyacını karşılamak üzere Vivaldi için kolları sıvadık.
Aynı zamanda bir risk sermayedarı olduğunuzu biliyoruz. Ne tür startup’lara yatırım yapıyorsunuz?
Kendimi risk sermayedarı olarak adlandırmak istemem, ama birkaç startup’a yatırım yaptığım doğru. Yatırım kararı vermek zor oluyor. Vizyon sahibi ve yaptıkları işe tutku duyan kişilerin kurduğu, fark yaratmak isteyen şirketlerden hoşlanıyorum. Sadece para için bir işe girişenlerden hoşlanmıyorum. Yatırım yaptığım bütün startup’lara inancım tam. Genellikle teknik girişimleri tercih ediyorum, ancak başka alanlarla da karışık olabiliyor. Eğitime yönelik mobil uygulamalar geliştiren, matematik kavramlarıyla oyunu bir araya getiren ‘We Want To Know’, her cihazdan canlı spor etkinliği yayını yapmak için çözümler sunan OZ, A noktasından B noktasına en kısa sürede en uygun fiyata götürecek uçuşları bulan Dohop, yatırım yaptığım startup’lardan bazıları. Öte yandan, artık yatırımlarıma devam etmiyorum, yeterince yatırımda bulundum ve tüm dikkatimi Vivaldi’ye vermek istiyorum.
Vivaldi’yi diğer internet tarayıcılarından ayıran nedir?
Biz, internet tarayıcısını yeniden tanımlıyoruz. Tarayıcının temel amacı internet taramasıdır ve kullanıcıların bunu hızlı ve en iyi şekilde yapmalarını sağlayacak bütün araçları temin ediyoruz. Bunun yanı sıra, e-posta ve diğer başka özellikleri de sunuyoruz. Vivaldi’nin amacı tarayıcıyı kullanımı kolay, özellikleri zengin ve çok seçenekli hale getirmek. İhtiyaçlarımıza göre hazırlanmış bir tarayıcıyı hepimiz hak ediyoruz. Vivaldi sizin ihtiyaçlarınızla gelişecek ve gereksinimlerinize uyum sağlayacak. Bu açıdan, Vivaldi eşsiz.
Son derece rekabetçi bir piyasadasınız. Burada nasıl ses getireceksiniz?
Biz farklı bir şey sunuyoruz. Diğer tarayıcılar aynı yönde ilerliyor ve işlevselliği sınırlandırıyorlar. İçerik sağlayıcılar tarayıcının yok olmasını istiyorlar ve sadece içerikle baş başa kalıyorsunuz. Bizim yaklaşımımız kullanıcılara istediklerini vermek üzere şekilleniyor. Çok fazla seçenek sunuyoruz, böylece Vivaldi herkesin çalışma şekline adapte olabiliyor. Bizim diğer tarayıcılar gibi dağıtım yollarımız yok. Kullanıcıları yazılımımızın kalitesi ve sunduğumuz özelliklerle kazanmalıyız. Dostlarımız için bir tarayıcı hayata geçirdik ve zamanla kaç arkadaşımız olduğunu gösterecek. Ama ilk tepkinin harika olduğunu söyleyebilirim.
Yorumlar