Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin Global Tüketici Araştırması sonuçlarına göre; Türkiye’deki internet kullanıcıları arasında alışverişte online kanallar üzerinden araştırma ve satın alma yapan tüketici oranı dünya ortalamasının üzerinde yer alıyor.
Araştırmada global ortalamada internet kullanıcılarının yüzde 62’sinin online alışveriş yaptığı görülüyor. Türkiye’deki internet kullanıcılarına bakıldığında ise bu oran yüzde 69 ile dünya ortalamasının üzerinde yer alıyor. Global sıralamada Hindistan yüzde 75’lik oranla başı çekerken, Hindistan’ı sırasıyla yüzde 70 ile Çin ve Hollanda takip ediyor. Türkiye’nin dördüncü sırada yer aldığı listede, gelir seviyesi daha yüksek olan Almanya’nın yüzde 59, Fransa’nın yüzde 52, ABD’nin yüzde 50 ve İsviçre’nin yüzde 45 gibi oranlar ile dünya ortalamasının altında kalması dikkat çekiyor.
Online alışverişte giyim başı çekiyor
Dünya geneli ile karşılaştırıldığında Türkiye’deki internet kullanıcıları internette daha fazla zaman geçiriyor ve Türkiye’deki tüm yaş grupları genelinde internet, dünya ortalamasına nazaran daha elverişli bir bilgi edinme kanalı olarak değerlendiriliyor. Araştırma, gerek Türkiye’de gerekse dünyada tüketicilerin online mağazalardan en çok giyim satın aldığını gösterirken; Türkiye, bu kategoride de yüzde 7’lik farkla dünya genel ortalamasının üzerinde yer alıyor.
Alışverişte sanal mağazaların ağırlığı giderek artıyor
Türkiye pazarına bakıldığında, araştırmanın gerçekleştiği dönemdeki son 12 ay içinde hemen hemen tüm kategorilerde geleneksel mağazalardan yapılan alışverişlerin düşüş gösterdiği dikkat çekiyor.
Marka sadakati en fazla yiyecek-içecekte
Araştırmaya göre Türk tüketicilerinin marka sadakatinin öne çıktığı ürün grupları sırasıyla yiyecek – içecek, tüketici elektroniği ve giyim olarak sıralanıyor. Türk tüketicilerinin marka sadakati, global ortalamaya ve Batı Avrupa’ya göre farklılaşmazken; Orta Doğu ülkelerine nazaran 0,3 puan daha yüksek olduğu görülüyor.
EY’nin 34 ülkede 29 bin 943 kişiyle gerçekleştirdiği “Global Tüketici Araştırması”na (Consumer on Board) Türkiye’den bin kişinin katıldı.
Fotoğraf: Flickr kullanıcısı Tim Reckmann
Yorumlar