Digital Age Summit dünyaca ünlü konukların katılımıyla başladı. Xerox denince akla daha çok ofis donanımları gelse de, Xerox çok daha fazlası. Xerox, bugün bilgisayarlarda kullandığımız fare ve grafik kullanıcı arayüzünü icat eden firma ve bütün bunları Xerox PARC araştırma merkezi sayesinde başardı. Silikon Vadisi’nin önde gelen AR-GE laboratuvarlarından biri olan Xerox PARC’ın Genel Müdürlüğüne atanan Dr. Tolga Kurtoğlu, “Yapay zekada yeni ufuklar” başlıklı sunumuyla Digital Age Summit sahnesindeydi…
İşteKurtoğlu’nun “Yapay zekada yeni ufuklar” sunumundan bazı notlar…
Kurtoğlu, Xerox PARC’ın yapay zekanın ilk ortaya atıldığı zamanlardan beri bu işlerin içinde olan bir kurum olduğundan belirterek çalışma alanlarından bahsetti;
Sağlık için AI: Hemşire yardımcısı olarak hastanın durumu ne, en son ne zaman doktor gördü, tedavinin hangi evresinde, vs. AI asistan hemşirelerin çalışmalarını optimize ediyor ve bunu kanıtladık. FITTLE: bir tüketici uygulaması; sağlık koçluğu yapıyor. AI koçu, sağlıklı yaşam uzmanını tamamlar nitelikte.
Akıllı Şehirler için AI: Hizmet olarak mobilite. Araba paylaşımı, vs. gibi konuları yakından takip ediyoruz.
İşletmeler için AI: Özellikle sağlık alanında AI’ın işletmelerce kullanımını yakından inceliyoruz. Sigorta şirketlerine yönelik çalışmalarımız da var. Milyonlarca işlemin gerçekleştiği şirketlerde usulsüz, vs. uygulamalar olabiliyor ve AI bunları tespitine, engellenmesine yardımcı oluyor.
Dijital İmalat: Bu alanda da PARC’ta üretim operasyonları için akıllı algoritmalar geliştirdik. Bunlar, imalat sürecinin hızlandırılmasını sağlayan algoritmalar ve haftalarca sürecek bir şeyin saniyeler içinde tamamlanmasını sağlıyor. Fabrika optimizasyonunu gerçek zamanlı olarak takip edebiliyoruz.
Nesnelerin Interneti: Sistemlerin çok daha akıllı olmasını sağlayan teknolojiler geliştiriyoruz. Kullandığımız algoritmalar çok hızlı işliyor ve yanlış giden bir şeyi tespit etmek saniyeler sürüyor. PARC’ta gaz sızıntılarının tespitine yönelik bir ürün de geliştirildi.
Peki bu konular gelecekte ne getirecek?
Veri, giderek artıyor ve azalmayacak. AI algoritmaları daha zeki hale gelecek ve bilgisayar işlemleri yapabilecek. Biz oturacağız, her şeyi algoritmalar yapacak. Böyle bir dünya mümkün; her şeyi algoritmalar yapacak ve biz oturarak maaşımızı almaya devam edeceğiz. İmalat, ziraat, taşımacılık ve depoculuk, AI’daki gelişmeler nedeniyle iş kaybına uğrayabilir. Bir de gerçekten ne için otomasyon yapıldığına bakılması gerekiyor. Bazı sektörlerde insan gücüyle gerçekleşen faaliyetlerin AI ile yapılması çok kolay. Örneğin, sürücüsüz arabalar. Bu mümkün, ama bu arabanın İstanbul’da gitmesi çok zor olabilir çünkü onu kuralsız bir ortamın içine sokmuş oluyorsunuz. Sisli bir yolda gitmesi de zor olabilir. AI’ın gördüğü noktaların, istatistiklerin, hep bir noktada olması lazım ve bu da gerçek dünyayı yansıtmayabilir. Bence, AI ne kadar gelişirse gelişsin otomasyonu ne kadar yapabileceğinizin her zaman bir sınırı vardır.
İnsan öğesi ortadan kalkacak mı?
AI’ın geleceği, insan ve makinelerin işbirliği olacak. İnsanla bilgisayar arasındaki ortalık giderek artıyor. Ve bu da ekonomik süreçler, yaratıcılık açısından gereklilik arz ediyor. Bazı şeylerde insanlar, bazılarında ise bilgisayarlar daha iyi. İnsanlar, bilgisayarlar kadar kompleks güçlere sahip değil ama uzmanlık denen bir şey var. Ne kadar uzmansak, o kadar iyi bir şekilde karmaşık problemleri çözebiliyoruz.
Gelecekte makineler insanların yerini almayacak, bu sadece bazı sektörlerde mümkün. Yapay zekanın geleceği, insan-makine etkileşimiyle ilgili olacak.Yapmanız gereken ilk şeylerden biri AI sistemlerini açıklanabilir kılmak. AI, insanlara neden seçtiği çözümü tercih ettiğini anlatabilmeli. Bu da insanla bilgisayar arasındaki güveni sağlayacak şey.
PARC, kurulduğu günden beri AI’yı içinde barındırıyor. Nihai hedefimiz, insan-makine işbirliği. AI’ın insan zekası seviyesine ulaşması da bazı araştırmacıların hedefi.
Yorumlar