Philips Türkiye, Ipsos iş birliği ile yaptığı Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması sonuçlarını 16 Mayıs’ta düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı. Türkiye’de kamuoyunun sağlık konusunda nabzını ölçen araştırma, ilgi çekici sonuçları ile toplumun sağlığa bakışını ve sağlık konusundaki tercihlerini ortaya koyuyor.
Ipsos’un Philips Türkiye için 12 ilden bin 209 kişinin katılımı ile gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye kentsel alanı temsil eden bir örnekleme sahip. Dr. Fatoş Karahasan moderatörlüğünde; Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak ve Philips Personal Health Genel Müdürü Milena Elmasoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da uzman görüşleri ile araştırma sonuçlarını yorumladı.
Sağlık yönetimi, hastalığın teşhis ve tedavisi için teknoloji çok önemli
Sağlık ve teknoloji konusunda görüşmecilerin geri bildirimleri, teknolojiyi sağlıkla ilişkilendirmek adına yapılacak farkındalık faaliyetlerine ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Kadınların erkeklere kıyasla, 18-44 yaş grubundakilerin ise özellikle 15-17 yaş grubuna kıyasla sağlık ve teknoloji birlikteliğine dair duyarlılığı anlamlı derecede daha yüksek. Teknolojinin sağlıktaki rolü hakkında bilgiler veren araştırma sonuçlarına göre toplumun yüzde 65’i sağlığını yönetmesi açısından teknolojinin yardımcı olabileceğini düşünüyor. Yüzde 55 sağlık alanındaki teknolojik gelişmelerin insan ömrünü uzattığını düşünüyor, aynı zamanda katılımcıların yüzde 44’ü gittiği hastanelerin teknolojik ekipmanlarının güncel ve gelişmiş olmasına dikkat ediyor.
Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması’nın ortaya koyduğu diğer veriler ise şöyle:
- Yapılan araştırmaya göre toplumun yüzde 78’i mevcut sağlık durumundan memnun olduğunu belirtirken yüzde 72’si sağlık durumunun hayat kalitesini olumlu etkilediğini düşünüyor. Yüzde 86 ise sağlıklı olmak adına çaba gösteriyor.
- Yemek yeme alışkanlıklarını sağlıklı yaşam kavramı ile özdeşleştiren katılımcıların yüzde 67’si ev yemeği tercih ediyor; yüzde 54 ise her gün taze meyve/sebze suyu tüketmeye özen gösteriyor.
- Toplumun yüzde 53’ü bakımsız olduklarında kendini sağlıksız hissediyor.
- Kilo ve kilo kontrolü sağlıklı yaşamda önemli bir kriter olarak ön plana çıkıyor. Toplumun yüzde 73’ü kilosundan memnunken, yüzde 84’ü kilosunu kayıt altına alıyor.
- Katılımcılara göre yüzde 70 ile stres, sağlığı olumsuz etkileyen en önemli faktörlerin başında gelirken hava kirliliği, sigara-tütün kullanımı, düzensiz beslenme, hareketsizlik ve uykusuzluk diğer olumsuz faktörler arasında yer alıyor. Ev temizliği ve evdeki temiz hava ise sağlıklı yaşamı yüzde 70 oranla olumlu yönde etkiliyor. Katılımcıların yüzde 47’si elektrikli süpürgeyi sağlıkla özdeşleştiriyor.
Yorumlar