Skip to main content

Yenibiris.com’da orta düzey yönetici ilanları, geçen yıla göre yüzde 35 artmış durumda. Aranan kriterlerin başında İngilizce şartı geliyor. Yenibiris.com veritabanında orta düzey yönetici olarak konumlanan kişiler çoğunlukla üniversite, yüksek okul…

Yenibiris.com’da orta düzey yönetici ilanları, geçen yıla göre yüzde 35 artmış durumda. Aranan kriterlerin başında İngilizce şartı geliyor. Yenibiris.com veritabanında orta düzey yönetici olarak konumlanan kişiler çoğunlukla üniversite, yüksek okul ve yüksek lisans mezunu. Orta düzey yöneticilerin en çok görev yaptığı alanların başında satış ve pazarlama geliyor.

Orta seviye yöneticiler, aynı zamanda şirkette en uzun soluklu çalışan grubu olarak dikkati çekiyor. Yenibiris.com anketlerine katılan 2726 kişinin yanıtlarına göre, eleman seviyesindeki çalışanların yüzde 66’sı, uzman seviyesindekilerin yüzde 35’i bir yıl dolmadan iş değiştiriyor. Orta düzey yönetici konumundaki katılımcıların yüzde 33’ünün iş değiştirme süresi 3 yıl ve üzerine çıkıyor.
Bu grup, kendisine yükselme fırsatı verilmediğinde umudunu yitiriyor. Üstüne bir Ücret beklentisinin karşılanmaması ile birlikte, yeni bir iş arayışına giriyor. 

Anket sonuçlarına göre orta düzey yöneticinin iş değiştirmesinin nedenleri; Yükselme imkanı olmayışı, yetersiz gelen ücret, yöneticisinin kötü davranışları, takdir etmemesi, genel olarak değerinin, katkısının anlaşılmaması ve aşırı iş yükü ve ya yüksek beklentiler.

Orta düzey yöneticilerin diğer çalışanlara göre daha az iş değiştirmesinin, yani şirkete daha bağlı olmasının sebepleri konusunda uzmanların farklı yorumları var. Ortak dile getirilen sebeplerden biri, şimdiki orta düzey yöneticilerin X kuşağı temsilcisi olması ve şirkete gençlerden daha fazla bağlılık göstermesi. Bir başka sebep ise yaş durumu. Bu yöneticiler genellikle 30-40 yaş aralığında olduğu için başka bir iş arayışına girdiklerinde yaş engeliyle karşılaşmaktan çekinmeleri.

Inproda Danışmanlık Yönetici Ortağı Cafer Telci şirketlerde orta düzey yönetici olarak düşündüğümüz kişilerin genelde çalışma hayatlarında en az 7-8 yılı geçirmiş olduğu belirtiyor: “Bugün iş hayatında gördüğümüz gençlerin önemli bir kısmı lise sonrası hangi alanda çalışacağı, ne yapmak istediği konusunda bilinçli bir tercihe sahip değil. Ne yapacağını bulduğunda da yaşı neredeyse 30 oluyor. Bundan sonra da şirketinde kalıp sebat göstermek zorunda kalıyor. Çünkü maalesef ülkemizde yaş ilerledikçe iş bulmak zorlaşıyor. Bugün orta düzey yönetici olarak çalışanların birçoğu X kuşağının temsilcileri, bir kısmı da BabyBoomer’lar. BB’lar zaten kariyerlerinin sonlarında ve emeklilik planı yapıyor. Y kuşağıyla kıyaslandığında X Kuşağı biraz daha sebatkar oluyor, bir yöneticilik ünvanı da almışsa ücret paketleri de belli bir seviyede oluyor. Tüm bu sebeplerle de şirketlerinden çok kolay ayrılma taraftarı değiller.”