Uluslararası online ticareti Türkiye’de yaygınlaştırmak amacıyla ‘Ben Kazanıyorum, Türkiye Kazanıyor’ kampanyasını başlatan PayPal, Türkiye’de ve dünyada e-ticaretin hızlı gelişimini ve seyrini gözler önüne seren bir araştırmaya imza attı.
Bu kapsamda PayPal adına Ipsos tarafından 22 ülkede yapılan PayPal Sınır Ötesi Online Alışveriş Araştırması 2014, sınır ötesi online ticaretle ilgili çarpıcı rakamlar ortaya koyarken; Türkiye de dahil olmak üzere, ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, İspanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Danimarka, Polonya, Rusya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada, Brezilya, Meksika, Kanada, Çin ve Avustralya’dan 17 bin 500’ü aşkın kişinin katıldığı online soruşturma, farklı coğrafyalardaki tüketici alışkanlıklarını irdeliyor.
Halihazırda internet üzerinden yurtdışına ürün ve hizmet satanlarla, bu alanda faaliyete başlamaya hazırlananlara yol gösterecek sonuçlar içeren araştırma, dünya genelinde en çok sınır ötesi online alışveriş yapanların Avusturyalılar olduğuna işaret ediyor. Avusturyalıların yüzde 83’ü online alışveriş için ülke sınırlarını aşarken, onları yüzde 82’yle İsrailliler takip ediyor. Üçüncü sırada ise yüzde 75 ile Avustralya yer alıyor.
İnfografiğin üzerine tıklayarak daha yüksek çözünürlüklü versiyonuna ulaşabilirsiniz.
Türk tüketicilerin alışkanlıkları
2015’te Türk tüketicilerin satın aldıkları hangi ürünlerin satışının ne kadar artması bekleniyor? En büyük artışın, yüzde 25 ile ev eşyalarında olacağı öngörülüyor. Bu kategoriyi eğlence (yüzde 15), sağlık ve güzellik (yüzde 14), bebek ve çocuk eşyaları (yüzde 14) takip ediyor.
Araştırma gösteriyor ki, Türkiye’de online alışveriş yapanların yüzde 64’ü sadece yurtiçinde, yüzde 31’i hem yerel hem yurtdışındaki sitelerden, yüzde 6’lık bir kesimse sadece sınır ötesi alışveriş yapıyor.
İnfografiğin üzerine tıklayarak daha yüksek çözünürlüklü versiyonuna ulaşabilirsiniz.
Rahat alışveriş zaman kazandırıyor
Online alışverişçilerin motivasyonlarına gelince; ankete katılan Türk tüketicilerin yüzde 57’si online alışverişin rahatlığını, yani zaman kazandırdığını ve zahmetsiz olduğunu belirtiyor. İnternetten alışveriş yapanların yüzde 25’i daha ucuza geldiği için online alışverişe yöneldiğini ifade ediyor.
Online alışveriş alışkanlarının önümüzdeki 12 ay içerisinde nasıl değişeceğine dair soru yöneltilen Türklerin yüzde 24’ü yerel sitelerden, yüzde 20’si ise yurtdışından alışveriş yapmaya başlayacağını söylüyor.
Türk katılımcıların yüzde 40’ı yurtiçinden, yüzde 26’sı yurtdışından yaptığı alışverişi artıracağını belirtiyor.
Türklerin gözdesi; ABD, Çin ve Almanya
PayPal Sınır Ötesi Online Alışveriş Araştırması 2014’te, Türk tüketicilerin en çok alışveriş yaptıkları 10 ülke de sıralanıyor. Buna göre son 12 ayda online alışveriş yapmış olan Türklerin en çok ürün aldıkları pazar ABD (yüzde 18). ABD’yi yüzde 14’le Çin, yüzde 9’la Almanya takip ediyor.
Yorumlar