Skip to main content

Palantir’in Washington’daki bir kışlaya teslimatını gerçekleştirdiği TITAN, yapay zekâ ve yapay öğrenme destekli yeni nesil bir askeri istihbarat aracı.

Palantir, yeni nesil kara istihbarat aracı olarak tanımladığı, yapay öğrenme (ML) ve yapay zekâ (AI) ile donattığı aracı TITAN’ın (Tactical Intelligence Targeting Access Node) teslimatına başladı. İlk araç Washington’daki bir kışlaya teslim edildi. Şirket, mart ayında prototip geliştirimi için açılan ihaleyi önde tamamlamış ve ABD ordusundan 178 milyon dolar destek almaya hak kazanmıştı.

TITAN, ABD ordusunun her nerede olursa olsun her şeyi birbirine bağlama stratejisinin önemli bir parçası olarak görülüyor ve Palantir’in 10 prototip geliştirmesi bekleniyor. Araç; kara, hava ve uzaydan alacağı verileri yapay zekâ yardımı ile analiz edecek, özellikle uzun menzilli atışlarda karar süresini kısaltırken isabet oranını artıracak.

Haberi duyuran Axios, haber içerisinde Palantir’in kurucularından, aynı zamanda şirketin CEO’su da olan Alex Karp’ın Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) sarf ettiği sözlere de atıfta bulunuyor. Ocak ayında Davos’ta konuşan Alex Karp, yapay zekâ sayesinde ülke gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) artacağını söylemiş; ABD’nin bu alandaki üstünlüğüne dikkat çekmişti. ABD’nin yapay zekâ alanında lider pozisyonu sayesinde 10 yıl içinde dünyanın en iyi teknoloji şirketlerinin yüzde 95’inin ABD menşeli olacağını söyleyen Karp, yapay zekânın gelişimi ile ülkeler ve şirketler arası bir kopuş yaşanacağını da belirterek, “Güçlü ülkeler daha da güçlenecek, güçlü yazılım şirketleri daha fazla güçlenecek, zayıf pozisyonda bulunan insanlar daha da zayıflayacak” demişti.

Kaynak: Palantir sends AI-fueled TITAN prototype to Army – Axios