Veri skandalı, Facebook‘un 87 milyon kullanıcının verilerini Cambridge Analytica adlı siyasi danışmanlık şirketiyle izinsiz paylaşması üzerine patlak vermiş, bu verilerin ABD Başkanı Donald Trump’ı iki yıl önceki seçimlerde desteklemek için kullanıldığı ortaya çıkmıştı.
Facebook’un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mark Zuckerberg, kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılması skandalına ilişkin ABD Kongresi’nde ifade verdi. Zuckerberg, ifadesinde, merkezi Londra’da bulunan ‘Cambridge Analytica’ adlı veri analiz firmasının, 87 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri ABD ve İngiltere’de kritik siyasi seçimleri etkilemek için usulsüz kullandığına yönelik iddiaları 44 ABD Senatörü önünde değerlendirdi ve Senatörlerin sorularını yanıtladı.
Tüm dünyanın canlı yayında takip ettiği kongrede Zuckerberg, Senatörlerin sorularını yanıtlamadan önce, kullanıcı verilerinin izinsiz paylaşılmasında kişisel sorumluluğunu kabul etti ve özür diledi. Zuckerberg ayrıca Cambridge Analytica skandalında kullanıcı verilerini korumakta başarısız olduklarını kabul ederek, Facebook’un büyük verilere erişimi olan tüm uygulamaları inceleyen bir soruşturma yürüttüğünü vurguladı.
Zuckerberg, şirketinin siber saldırılara karşı hazırlıklı olduklarını belirtti fakat seçimlerle ilgili dış müdahaleleri tespit etmekte geç kaldıklarını belirtti. Diğer yandan ABD seçimlerine Rusya’nın müdahalesini soruşturan özel yetkili savcıyla da işbirliği yaptıklarını belirtti. Kullanıcı verilerini toplayan uygulamayı kaldırdıklarını ve hem uygulamadan hem de Cambridge Analytica’dan verileri silmeleri talebinde bulunduklarını yineleyen Facebook kurucusu, “Bize sildiklerini söylediler. Onlara inanmak açıkça bir hataydı, bunu takip etmeliydik ve denetlemeliydik. Bu hatayı bir daha yapmayacağız” dedi.
Kongre’de Senatör Feinstein, ABD seçimlerine dış müdahalenin önlenmesi için neler yapıldığı sorusuna Zuckerberg şu yanıtı verdi:
“Bunun önüne geçmek 2018’deki önceliklerimizden. Bu şirketi yönetirken yaşadığım en büyük pişmanlıklardan biri, 2016’da Rusya’nın enformasyon operasyonlarını tespit etmekte gecikmemiz oldu.”
Gizlik tartışması
Kongre’de gizlilik tartışmaları yaşandı.
Senatör Whip Durbin, Facebook kurucusuna yönelttiği soruya “Sayın Zuckerberg, dün gece kaldığınız otelin adını bizimle paylaşır mısınız?” diye başladı.
Zuckerberg’in gülerek “Hayır” yanıtı vermesi üzerine Senatör bu sefer Zuckerberg’den geçen hafta kimlere mesaj attığını söylemesini istedi.
Zuckerberg’in buna da ‘Hayır’ yanıtını vermesi üzerine Senatör, “Sanırım her şey bundan ibaret, gizlilik hakkınız” dedi.
Yorumlar