1. Bazıları para için “elinin kiridir” gibi son derece hatalı söylemlerde bulunur. Oysa namuslu kazanılmış para zamanı, emeği, enerjiyi, ruhu temsil eder ve bu sebeplerden ötürü de son derece kutsaldır. Hayatta elle tutabileceğiniz en kutsal şeylerden birisidir para. Ona saygı duyun ve ona hak ettiği değeri verin.
2. Para kaçanı kovalar, kovalayandan kaçar. Para bir sonuçtur, amaç değil. Çok miktarda paranın olabilmesi için girişim projenle büyük bir değer yaratmalısın. Ortaya koyduğun değer ölçütünde ve emrinde çalışan robot adedi miktarınca (yazılım robotları) fazla paran olur. Sen değere odaklan, para peşinden gelir.
3. “Ben kredi kartı kullanmıyorum” diyenlerin ve bu düşüncesiyle de övünen girişimcilerin vay haline! Ticaretin birinci kuralı tahsilâtı peşin yapmak, ödemeleri ise vadeye yaymaktır. Günümüzde şirketler ellerindeki ürün ya da paraları tükendiği için değil nakit akışını düzgün yönetemedikleri için batıyorlar. Alabildiğin kadar çok kredi kartı al, her alışverişinde yapabildiğin kadar fazla vadesiz taksit yaptır. Ne harcadığını takip etiğin müddetçe bunda hiçbir risk yok.
4. “Para işten değil dişten artar” demişler. Doğru mu? Evet. Harcamalarını yaptıktan sonra kalanı biriktirmeye çalışma. Bunun yerine önce birikim için gerekli olan tutarı ayır, ardından kalan ile geçinmeye çalış. Para biriktirmek müthiş önemli. Bugünün dünyasında artık insanları değil robotları çalıştırıyoruz. Dijital dünyanın emekçileri robotlar! Ve onlar da son derece ucuza yüksek verimlikte iş çıkartıyorlar. Bu sebeple girişimcilik serüveninde yola çıkarken cebinde artırabildiğin fazladan bir 500TL sonucu değiştirebilir.
5. Paranın küçüğü olmaz. Büyük paraların nereye harcandığı zaten ortada. Tehlikeli olan ufak paraların bütçemizde açtığı delikler. Bu sebeple çayın yanına aldığın krakerden, pastaneden fazladan aldığın bir poğacaya, basit bir müzik CD’sinden, 1 litrelik kolaya kadar satın aldığın minik şeylere çok dikkat et. Başarılı girişimciler bu tip şeylere vereceği 50TL tutarı bile biriktirir ve bununla örneğin internet sitesine AdWords üzerinden ekstra 100 ziyaretçi daha edinmenin hesabını yapar.
6. Her proje önce en basit versiyonu ile kurulmalıdır. 1 milyon dolar yatırıma ihtiyacı olan bir projenin bu yatırımı aldığında 100 bin müşteriye ulaşması hedefleniyorsa, aynı projenin bin dolarlık versiyonuna da elbette birkaç müşterinin gelmesi gerekir! Yani basit ve ucuz başla, fikrini dene, tutacak gibiyse kaynak aktar.
7. Herhangi bir şeyi satın almadan evvel kendine 2 kez sor: Buna gerçekten ihtiyacım var mı? Buna gerçekten ihtiyacım var mı? Bu sorulara iki kez “evet” dediysen şimdi son soruyu kendine sor: Peki, buna şu an ihtiyacım var mı? Bu son soruya da “evet” yanıtını verdiysen artık satın alabilirsin. Bu basit taktik ile her hafta bir sürü parayı harcamaktan kendini kurtarmış olacaksın.
8. Paraya yön veren, işine de yön verir. Acıya tahammül edin, para biriktirin, projenizle büyük bir değer yaratmaya çabalayın, gerçekten ihtiyacınız olmayan hiçbir şeyi de almayın. Google ve Facebook gibi büyük işler sadece birkaç bin dolara kuruldu ve yıllar boyunca para kazanmanın hesabını yapmadan sadece değer yaratmaya odaklandılar. Siz de öyle yapın. Değer oluşunca, para da gelir.
Yorumlar