Skip to main content

Başlıkta gördüğünüz 2020, çok önemli bir tarih. Yanlış anlamayın, Maya Takvimi’nde yeni bir açılım değil; iş yapış şekillerimizin gerçek anlamda değişmesi için verilmiş bir hedef aslında

Avrupa Komisyonu tarafında kurulmuş olan “Horizon 20/20” dünyanın en yüksek bütçeli sivil araştırma programı ve önümüzdeki 5 yıla damgasını vuracak. Sadece bir hedef değil, aynı zamanda geleceğin teknolojilerine yön verecek çalışmaların ana omurgasını oluşturacak. 2020 hedefi ile önümüzdeki 5 yıl boyunca birçok çalışma ve desteğin bir arada olacağını söyleyebiliriz. Tarihin “20/20” şeklinde rakamların arasına “/” işareti ile yazılmasının sebebi, doktorların insanlara harf tabelasını gösterdiklerinde en iyi görüntüye 20 feet yani 6 metrede ulaşabildikleri metaforu üzerine kurulu. Yani 20/20 ayarı, en net ve iyi görüntü ile okunabilen uzaklık anlamına geliyor.

Fintech 2020 hedefi ise, dünyanın neredeyse her pazarında önemle takip edilmesi gereken bir konu. Türkiye’de de yeni ödeme kanunu ve çevresindeki regülatif gelişmelerle, artık bu tür oyuncuları daha sık görmeye başlayacağız. Gözleri, 2015 yılında dünyada 20 milyar dolardan fazla yatırım yapılan bu alana çevirmekte fayda var.

fintech 2020

KPMG tarafından yapılan 2015’in en önemli fintech girişimleri listesine baktığımızda, ilk sıralarda 25 ödeme ve 22 kredi girişiminin olduğunu görüyoruz. Avrupa’da kurulan fintech’lerin yüzde 70’inin Londra’da olması, bu alanda Londra’nın ne kadar önemli olduğunu ve olacağını gösteriyor. Diğer ilginç bir konu ise finans alanının henüz sadece yüzde 3 oranında disrupt edilmiş olması! Eğer bir fintech kurmaya yakınsanız bu 5 büyük fonun dikkatini çekmenizi tavsiye ederim; SequoiaCapital, Accel Partners, Greycroft, Index Partners ve Andreessen Horowitz. Bunlar dünyada bu konuda en çok yatırım yapanlar .

Fintech alanında dünyadaki en ilgi çekici örnekler
Atom Bank: Geçen ay uygulamaya bile çıkmamışken, “0” müşteri sayısı ile BBVA’dan 30 milyon pound yatırım alan yeni nesil banka. Bu banka hakkında şu an çok yorum yapılmasa da bankacılığı yeniden tanımlayacağı söyleniyor. Bunu yaparken özellikle “internet of finance”i çok kullanacak gibi duruyor.

Robinhood: İsmine kanmayın, amacı zenginden alıp fakire vermek değil; her türlü yatırımcının sıfır yatırım komisyonu ile yeni bir yatırım deneyimi yaşamasını sağlamak.

Transferwise: Para transferinin yeni adresi. Ülkeler arası para transferi işini çok kolaylaştıran ve deneyimi farklılaştıran bu servis çok revaçta.

Venmo: Arkadaşınıza para transferi yollamanın ve ödemeleri bir grupla beraber yapmanın en keyifli yolu. Arkadaşınıza kahve bile hediye edebildiğiniz uygulama para transferini bizim bildiğimizin ötesine taşıyor. Paypal tarafından satın alındı.

“Türkiye’de fintech örneği var mı,” sorusunun cevabında İyzico, Ödeal ve İninal’dan bahsetmemek büyük hata olur. Onlar, belki de ilerde bu alanın Türkiye’de temellerini kuranlar olarak hatırlanacaklar. Çok da başarılı işler çıkarıyorlar. Umarım, etrafımızda duyduğumuz birçok yenisi daha, aralarına büyük oyuncular olarak katılırlar.

fintech 2020

Son olarak, Aralık ayında bir yurtdışı konferansında PayPal CEO’sunu dinleme şansı buldum. Kendisine sorulan en önemli soru, “Yapılan müşteri araştırmalarında artık PayPal’ın sevilmemesi, insanların Venmo’yu tercih etmesi hakkında ne düşünüyorsunuz,”idi. Daha evvel de bahsettiğim gibi, Venmo, PayPal tarafından satın alındı. PayPal gibi dijital ödeme ve para transferini kuran dev bir şirketin bile artık son kullanıcı tarafında eski ve yeterli görülmemesi çok önemli bir meseleyi ortaya çıkarıyor. Büyüyen ve kurumsal şirketler için pazar paylarından bahsetmek, kazançları anlatmak daha önemli. Ancak yeni kurulan ve sektöre değer katmaya çalışan oyunbozanların amacı gönül payını kazanabilmek. Bana soracak olursanız gönül payı kazanmak en büyük yatırım. Huzurlu ve mutlu bir 2016 yılı diliyorum, gönül payınız bol olsun!