Dijital şehirler risk, eğitim ve ağ kurma (networking) unsurlarını bir araya getiriyor
İngiltere’de 2008 yılında 15 şirketin iştirakiyle kurulan London Techcity, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın 2010 yılındaki çağrısı ile 200 teknoloji şirketinin koordinasyon noktasına dönüştü ve sonuçta Silikon Vadisi’ne rakip olma yolunda ciddi bir adım atılmış oldu. Cisco, Facebook, Google, Intel ve Vodafone gibi teknoloji devlerini barındıran bu dijital şehir ile amaçlanan Avrupa’da inovasyon üssü oluşturmak ve yenilikçi iş modellerinin buradan dünyaya yayılmasına imkân tanımak. Tabii, bunun gerçekleşmesi için bölgede başarılı bir ekip çalışmasına imkân tanınmış:
• Barclays Bankası, TechCity şubesiyle teknoloji şirketlerinin ihtiyacı olan finansman ihtiyaçlarını karşılıyor
• BT Group, TechCity çevresinde kurduğu güçlü altyapı ile süper hızlı İnternet dağıtıyor
• Cisco, bölgede kurduğu merkez ile iletişim teknolojilerindeki teknik yeterliliği sağlıyor
• Facebook kurduğu uygulama geliştirme merkezi ile yazılımcılarını burada tutuyor
• Google açtığı inovasyon merkezi ile yeni İnternet teknolojilerini burada geliştiriyor
• Intel kurduğu laboratuvar ile enerji tasarrufu üzerine teknoloji geliştirerek tüm olan bitenin minimum düzeyde enerji kaybı ile hayata geçmesini sağlıyor
• Loughborough Üniversitesi buradaki şirketler ile akademi arasında bir köprü oluşturarak üniversiteli genç yetenekler ile TechCity’yi adeta besliyor
• McKinsey & Company iş planlarının hazırlanmasında girişimcilere destek sağlıyor
• Vodafone Ventures buraya ayırdığı yatırım fonu ile uygun startup’lara kaynak aktarıyor
Tüm ekonomik büyümeler inovasyona ihtiyaç duyar. Ve inovasyon teknoloji sayesinde doğar ya da gelişir. Dijital şehirler risk, eğitim ve ağ kurma (networking) unsurlarını bir araya getirerek daha fazla sayıda dâhinin fark edilmesine olanak tanır. Yenilikçi fikirleri profesyonel danışmanlık ve teknik altyapı ile birlikte hayata geçerek finans kaynakları ile hızlıca buluşur ve büyür; ülkenin fikir ve teknoloji ihracatı artar. Tüm bunlar bir ülkenin merkezi bir güç ya da “hub” olması için son derece yeterlidir.
London Techcity yöneticilerinden Ted Ridgway Watt 8-9 Kasım tarihlerinde Hilton Convention Center İstanbul’da gerçekleştirilecek Dijital Ekonomi E-Ticaret Zirvesi ve Fuarı’nda konuşmasını yapmak üzere ülkemizde olacak. Kendi coğrafyasında model ülke olmayı amaçlayan Türkiye’de dijital bir şehrin nasıl kurulabileceğini örnekler üzerinden aktaracak. Umuyorum ülkemizde faaliyet gösteren 16 teknokent de zamanla bölge coğrafyasına inovasyon yayan birer merkeze dönüşür.
Yorumlar