Bilgisayarlar duyu organlarımızın yarattığı titreşimlerin bir kısmını çok yakında çözüp bazı aksiyonları alabilir
Hareket halindeyken pek çok bilgi işlemini yapmayı olağan karşılamaya başladık ve yüz milyonlar ceplerinde teknoloji harikası aletlerle dolaşır oldu. Her yerde her zaman bağlantı sağlayan teknolojilere, bunları işler kılan mikroçip ve yazılımlara olan talebimiz ise çok radikal uygulamaların denenmesini kolaylaştırıyor. Yükselen BT cihazı üretim kapasitesi, birim maliyeti ucuzlayan çipler daha fazla şeyi mümkün kılıyor, bunlardan biri de duyularımızla etkileşime geçen cihazlar.
Semantik internet konuşulduğu kadar hızlı evrimleşmese de, ‘öğrenen’ cihazlar, güçlenen işlem kapasitesi ve veri analiz becerileriyle duyumsadığımız şeyleri anlamlandırmaya yaklaşacak. Hatta IBM’in geleneksel ‘5’te 5’ çalışması bazı ilerlemelerin 5 yıl içinde hayatımıza girebileceği tahminlerinde bulunuyor.
Uygulanabilirse perakende ve pazarlama açısından en heyecan vericisi belki de temas hissini yaşatan dokunmatik ekranlar olacak. Araştırmacılar farklı yüzeylerin deride oluşturduğu tepkiler ve karşılığında beyinde oluşan frekans dalgalanmalarını inceliyor. Cep telefonu ve ekranın çok daha gelişkin titreşim becerisi kazanması ile ilk aşamada, belli bir kütüphane listesinde tanımlanmış yüzeylere yakın yüzeyleri deneyim etmek, buna göre satın almayı düşündüğünüz pantolon ya da eteğin kumaşını hissetmek mümkün olabilir. Sonraki aşamaysa anlık karşılıklı veri transferi olabilir; o an tarladaki ürünün sertlik/yumuşaklığı, hastanın derisindeki yaralar gözlemlenebilir.
Duyulara hitap edecek teknolojiler geliyor
Yine iş dünyası ve yaratıcı pazarlama çözümlerini teşvik edecek ve daha fazla umut veren tarafsa ‘görme’ duyusu ve anlamlandırma becerisini taklit eden cihazlar. Burada programlanmadan ziyade son zamanlarda üstüne çok çalışılan aktif öğrenme becerisi önem kazanıyor. Görüntüdeki nesneleri anlamlandırıp ardından büyük resmi kavrayabilen cihazlar, bugün gittikçe artan oranda görsel veri sakladığımız bir çağda veri yönetimi için önem arz ediyor. Yeni yüklenen Instagram, Twitter fotoğraflarının takibiyle doğal afet veya sosyal çatışmaların fark edilmesinde fayda sağlanabileceği gibi, paylaştığımız görseller de nelerden keyif aldığımıza anlayıp ona göre indirim verilebilmesi için kişi bazında gerçekleştirilmesine kaynak yetmeyecek uygulamaları mümkün kılacak.
Gerçekleşmesi halinde insana önemli beceriler katabilecek, görme kopyalama gibi önemli bir beceri de işitme. Bebek ağlaması ve köpek havlamasının nedenini geçmiş kayıtların analizinden öğrenen cihazlar sayesinde sorunları kolay giderebiliriz. Havadaki, doğadaki seslerin analizi de yine afet yönetimi için faydalı olacak. Daha ötesinde doğrudan sahibine ses aktarabilecek cihaza doğrudan ulaşarak işlek bir caddenin karşısındaki bir arkadaşımızın bizi fark etmesini sağlamak da sonraki hedefler arasında. Benzer şekilde havadaki molekülleri ‘koklayabilen’ sensörler de küçülüyor. Cep telefonunuzun hapşırmadan, nefesten grip, tüberküloz ve böbrek problemlerini analiz etme ihitimali aslında derin bir veritabanı oluşturulması ve de cihazlara GPS çipi gibi bir de koku alma çipi eklenmesiyle ilerleyebilir. Hastanelerdeki ortamı, dünyayı dolaşan gıdaların yol boyunca koku analizinden durumu tespitini yapmak ilk akla gelen uygulamalar.
Belki gıda sektöründe önemli değişiklikler vaat edebilecek olan taraf ise gezegendeki sayısız bitkinin moleküler etkileşimlerinden nasıl tat aldığımıza dayanarak yeni tarifler üretilmesini sağlayacak, belki de iştahsızlık ve açlık sorununa yeni çözümler getirecek tat alma ve formüle etme uzmanı cihazlar olabilir.
Bunlar bilimkurgu değil, 2000’lerin başındaki cep telefonlarını hatırlayıp şimdi cebinizdeki cihaza bakmanızı sizi motive edebilir, ardından da sektörünüzün bundan nasıl etkilenebileceğine dair senaryolar çalışmaya başlayabilirsiniz!
Yorumlar