Skip to main content

İstanbul’da iTaksi uygulaması kurulu olan taksiler Ağustos ayından itibaren ses ve görüntü kaydı almaya başlayacak. Uygulamanın yasal olup olmadığı tartışılırken, konu yargıya taşınmış durumda.

Hürriyet Gazetesi’nde 21 Temmuz’da yayımlanan habere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesi kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait iTaksi uygulaması ile taksilerde ses ve görüntü kaydı almaya başlayacak. İdris Emen ve Oya Armutçu imzalı haberde, hukukçu, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin görüşlerine yer veriliyor.

Taksilerde ses ve görüntü kaydına özel hayatın gizliliğine ihlal uyarısı
Avukat Uğur Poyraz, taksilerde ses ve görüntü alınmasının özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini savunuyor ve şu açıklamayı yapıyor: “Bir kimsenin sesi ve görüntüsü onun özel hayatı kapsamında olup kişilik hakları gereğince koruma altındadır. Kanunun açıkça belirttiği üzere bir kimsenin rızası bulunmaksızın özel hayatına yapılan müdahale hukuka aykırıdır. Aynı zamanda yapılan müdahale Türk Ceza Kanunu’nun 134. maddesi uyarınca suç teşkil etmektedir.” Poyraz, “Yapılacak kayıt neticesinde örneğin, bir kimsenin yaptığı bir telefon konuşmasının kayda alınması, taksi içerisinde paylaşılan herhangi bir kişisel, ticari mahrem bilginin ses ve görüntü kaydına alınması gibi suç teşkil eden eylemler meydana gelebilir” uyarısında bulunuyor.

Taksiciler Esnaf Odası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamaları
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur eleştirilerin doğru olmadığı görüşünde. Yahya Uğur yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “iTaksi uygulaması sadece kameradan ibaret değil. Kamera iTaksi uygulamasına daha sonra ilave edilen bir faktör oldu. İTaksi artık müşterilerin akıllı telefonlarla taksileri rezerve yaptırabildikleri ve taksiyi kapının önüne kadar çağırabilmelerini sağlayan bir sistem. Kamera, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal ediliyor’ deniliyor. Taksinin içi kamusal alandır. Özel hayatla alakası yoktur. Ayrıca acil durumlar dışında bu kameraları hiç kimse izlemeyecek. Kameralar sadece kayıt yapacak. Bir şikâyete konu olduğunda bu görüntüler savcılar tarafından incelenecek. Bunun hiçbir şekilde kimsenin davranışlarını değiştirmesine gerek yok. Takside yine istediği gibi rahat edebilirler.”

Konunun diğer tarafı olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden de bir açıklama geldi. Açıklamada, “16.02.2017 tarihli Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesi ile başta terör olayları olmak üzere, adli olayların araştırılması, delillere ve faillerine ilişkin bilgilere hızla ulaşılması amacıyla, şehir içi yolcu taşımacılığında kullanılan taksi, minibüs ve otobüs cinsi taşıtlarda en az yedi gün süreyle kayıt yapabilen ön dış ve iç kamera ile kayıt cihazının bulundurulması ve aktif halde tutulmaları görevi büyükşehir belediyelerine verilmiştir” deniyor.

Taksilere kamera genelgesi yargıya taşındı
Öte yandan, İstanbul Barosu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, taksilerde kamera kaydının yapılmasını zorunlu kılan genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dün Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açtı. İstanbul Barosu Başkanlığı adına Avukat Atilla Özen tarafından açılan davanın dilekçesinde, İstanbul’da faaliyette bulunan kimi taksilerde ses ve görüntülerin kayda alındığının görüldüğü ifade edildi. Dilekçede özetle şu görüşlere yer verildi: “Gerek kamusal, gerekse özel alanda, kişisel veri olan bireylerin ses ve görüntülerinin kaydı, özel hayatın gizliliğini ihlal etmektedir. Taksilerde genelde siyasi düşünce açıklamaları yapılabilmektedir. Bu nedenle bu verilerin alınması, istismara açık bir durum yaratabilecektir. Genelgede 7 gün, taksiciler odası başkanının, 30 gün verilerin kaydının tutulacağı açıklamasından da anlaşıldığı üzere, bu kayıtların ne kadar süre ile hangi amaçla ve hangi durumlarda kullanılabileceğine ilişkin hukuki belirlilik de bulunmamaktadır. Genelge yayınlanmamış, kamunun denetimine ve tartışmasına sunulmamıştır. Toplumun bütününü ilgilendiren böylesi önemli bir konuda hukuki açıklık sağlanmamıştır.”

İstanbul’da şu an 17 binden fazla taksi bulunuyor ve bu taksilerin 3 binine iTaksi kurulumu yapılmış durumda.

Kaynak: Hürriyet

[Güncelleme]

İstanbul taksilerinde telekulak tartismasi

21 Temmuz’da yayımladığımız “İstanbul taksilerinde telekulak tartışması” başlıklı haberle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) taksilere uyarı yazısı yerleştirmeye başladı. Yazıya göre, araçlarda sadece görüntü kaydı alınacak, ses kaydı yapılmayacak.

Konuyla ilgili bugün Hürriyet Gazetesi’nde, “İTaksiye ses yok kayıt var uyarısı” başlıklı bir haber yayımlandı. İdris Emen imzalı haberde, İTaksi uygulaması için taksilere yerleştiren cihazın ekranına taksilere neden kamera yerleştirildiği ve kameraların güvenlik nedeniyle görüntü aldığını belirten bir yazı konulduğu ifade ediliyor. Haberde İBB’nin araçlara yerleştirdiği yazı da aktarılıyor: “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 16.02.2016 tarih ve 35662 sayılı yazısı gereği, bu araç 7 (yedi) gün süre ile kayıt yapabilen kayıt cihazları ile donatılmıştır. Kayıtlar, meydana gelen adli olayların araştırılması amacıyla talep edildiğinde güvenlik birimleri ile paylaşılmaktadır.”

Kaynak:Hürriyet