Resmi Gazete‘de bugün yayımlanan yönetmelik ile birlikte, internet televizyonları üzerindeki Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi resmen yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik RTÜK’e ne gibi yetkiler veriyor? İnternet üzerinden abone olarak seyredilen içerikler ve yayın yapan kuruluşlar engellenecek mi? Avukat Burçak Ünsal, yeni yasaya ilişkin usul ve esasların bulunduğu yönetmeliği Digital Age için değerlendirdi. Videomuzu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz…
Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğin ilk maddesi:
Bu Yönetmeliğin amacı; radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Bu maddeye göre, RTÜK’ün Netflix, puhutv, BluTV gibi Türkiye’de faaliyet gösteren dijital yayıncılık platformlarının Türkiye’de yayınlarını sürdürebilmeleri için yayın lisansı ve yayın iletim yetkisi almalarının gerektiğini görüyoruz. Ayrıca radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları RTÜK’ten yayın lisansı alacak. “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkındaki Yönetmelik” 24 maddeden oluşuyor. Yönetmeliğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
RTÜK düzenlemesi hakkında Netflix’ten ilk açıklama
Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (RTÜK) internet üzerinde yayın yapan dijital mecraları denetlemesine yol açan yeni yönetmelik ile ilgili olarak Netflix cephesinden açıklama geldi. Netflix’den yapılan ilk açıklamada şu ifadeler yer aldı, “İnternet yayınlarına yönelik getirilen düzenlemeyi yakından takip ediyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Bu nedenle Türk yetenekleriyle birlikte film ve dizi sektörüne yatırım yapmaya, üyelerimizin bu içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlamaya devam etmek istiyoruz.”
Yorumlar