Hollanda üniversitelerinde yapay zekâ (AI) derslerine ilginin arttığı açıklandı. Üniversite öğrencilerinin birçoğu önümüzdeki akademik yıldan itibaren AI alanındaki eğitim almak istediğini ifade ediyor. Hatta, bazı üniversitelerde bu alandaki eğitime talebin geçen seneye oranla iki katına çıktığı da gelen haberler arasında. Bununla birlikte, AI’a yakın sahalar olan veri bilimi ve iş analitiği gibi derslere olan talepte de yükselişin görüldüğünü not edelim.
AI derslerine talebin arttığı üniversiteler arasında The University of Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud University Nijmegen ve University of Groningen bulunuyor. Bu üniversiteler AI derslerine olan talebi düzenlemek için öğrenci sayısını sınırlama kararı aldı. Öte yandan, Utrecht University de AI programlarına başvuru için seçim kriterlerini sıkı hale getireceğini duyurdu.
AI derslerine olan artışın en önemli nedenleri arasında AI uzmanlarının sahip olduğu iş imkânları gösteriliyor. Finans, üretim, sağlık, devlet ve start-up’ların AI uzmanlarına artan şekilde ihtiyaç duyması bu noktada tetikleyici bir role sahip.
Yapay zekâda ders verecek akademisyen sayısı sınırlı
Konuşmaya ilişkin NOS’e bir değerlendirme yapan Utrecht University Enformatik Programları Direktörü Jeroen Fokker, “AI sahasında eğitim veren akademisyen sayısının sınırlı olması kapasite sorunu beraberinde getiriyor. Bu noktada seçici olmayı planlıyoruz. İlk yıl için geniş bir akademisyen kadrosu mevcut ama derslerin ilerleyen bölümlerinde bireysel eğitim gerekiyor. Ayrıca bu alandaki akademisyen sayısı, eğitim almak isteyen öğrenci sayısıyla paralel şekilde artış göstermiyor” diyor.
Öte yandan, The University of Amsterdam ve Vrije Universiteit Amsterdam’a AI alanında yüksek lisans programına 700 öğrenci başvurmuş durumda. The University of Amsterdam’dan Prof. Maarten de Rijke 180 öğrenciye eğitim verebileceklerini kaydediyor. NOS’teki habere göre, AB, AI konusunda ABD ve Çin’in gerisinde kalmaktan endişe duyuyor. ABD, bu alana her yıl milyarlarca dolar yatırım yapıyor ve AB’deki yetenekleri ABD’ye çekmek için cazip programlar ortaya koyuyor. Çin ise 2030 yılında AI’da dünya lideri olma iddiasında.
Yorumlar