Türkiye’de kullanılmaya başlanan 4.5G teknolojisinin iş yapış tarzını en çok etkileyeceği sektörlerden bir tanesi e-ticaret. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) verilerine göre hali hazırda e-ticaret cirosunun yüzde 19’u mobil cihazlardan geliyor. Bunun yanı sıra e-ticaret alışverişlerinde, alışverişi cep telefonundan tamamlamasa da, alışveriş sürecinde en az 1 kez cep telefonundan yararlanan kişi oranı ise yüzde 53. Bütün bu verilerin, birçok gelişmiş ülkedeki verilerden daha ileride olduğu kaydediliyor.
1 saniyelik hız artışı %5 ciro artışı sağlıyor
4.5G teknolojisiyle mobil cihazlarda sayfa açılma hızı çok ciddi olarak artacak. ETİD’in sunduğu verilere göre, herhangi bir siteye erişim hızının 1 saniye artması site cirosunda yüzde 5 civarında bir katkı yapıyor. Ancak unutulmaması gereken önemli bir faktör de, erişim hızını etkileyen tek faktörün bağlantı hızı olmadığı.
4,5G mobil ticaret hacmini artıracak
Hakan Orhun, “e-Ticaret’in, tüm perakende sektörünün hacmine olan oranının 2016 yılı içinde yüzde 2 barajını aşılacağını tahmin ediyoruz. Bu oran, gelişmekte olan ülkeler ortalaması olan yüzde 4,5’in çok altında. Ancak gelişim ve mobil e-ticaret oranları dünyanın birçok ülkesine göre çok daha yüksek olduğu için, hızlı bir büyüme sürecinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Internet’in hızlanması her zaman e-ticarete olumlu yansır. e-Ticaret siteleri trafiklerinin yüzde 50’ye yakın bir kısmını hatta bazı siteler daha fazlasını mobilden almaktadır ve bu oran daha artacak” dedi.
Online alışverişin yüzde 30’u mobilden gelecek
Orhun, “Araştırma verilerine göre Türkiye’de 30 milyonun üzerinde internet bağlantılı akıllı cep telefonu var. Bu rakamın yıllık artış oranı ise yaklaşık yüzde 35 civarında. Mobil cihazlar üzerinden e-ticaret yapan kullanıcı oranı, 2013 yılında yüzde 8 seviyesindeyken, 2014 yılında 2,5 kat artarak yüzde 19 seviyesine çıktı. Online alışveriş yapan her 5 kişiden biri mobil cihazları tercih ediyor. 2016’da e-ticaret ile alışveriş yapmayı tercih eden kullanıcıların yüzde 30’unun artık mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. 4.5G ile beraber mobil sitelerin ve mobil uygulamaların e-ticaret cirosu içindeki hacmi ciddi oranda artacaktır. Hızın artması ve umarız paralelinde bağlantı ücretlerinin azalması, e-ticaret kullanıcı sayısını ve bu kullanıcıların yaptığı e-ticaret alışveriş frekansını da arttıracağından, e-ticaret için 4.5G çok önemli bir katalizör olacaktır”.
Yorumlar