Skip to main content

Google, Google Glass ürününü New York ve San Francisco’da tanıttı.  Google, Glass projesini ilk tanıttığında teknoloji dünyası ikiye ayrılmıştı. Bir grup, bilim kurgu geleceğini yaşayacağız diye sevinirken, ikinci grup ise…

























Google, Google Glass ürününü New York ve San Francisco’da tanıttı. 

Google, Glass projesini ilk tanıttığında teknoloji dünyası ikiye ayrılmıştı. Bir grup, bilim kurgu geleceğini yaşayacağız diye sevinirken, ikinci grup ise o kadar mutlu olmayıp, Google’ın sadece kendi reklamlarını yayınlamak istediğini düşünüyor.  

Peki bu Google’ın yeni projesi tam olarak nedir?

Google Glass, giyilebilir teknolojide yapılan girişimin bir örneği olarak tanımlanıyor ve etkin bir şekilde kullanılacağı düşünülen bir gözlük. 
Tasarımda, kullanıcının bir gözünde arayüzü görüntüleyen cam blok yer alıyor. 
Baş hareketleri, dönüşler ve göz hareketlerinin kontrolü sağ şakaktan kulağa kadar uzanan bilgisayar bileşeninde gerçekleşiyor.
 
Ayrıca mikrofon da bulunduran Google Glass, bu sayede cep telefonu aramaları ve sesli asistan gibi hizmetlerle Apple’ın Siri’sine benzerlik gösteriyor. Yeni tasarımda pil, çerçevenin içinde gizlenmiş bir halde bulunuyor. Ek olarak, ön kamera ve flaş bulunuyor. 
Google Glass ve Google Goggles arasındaki fark nedir?

Google Goggles bir uygulama olup, fotoğraf ve taramalar için web tabanlı bir arama yapabiliyor. Google Glass ise bir donanım. 
Google Glass nasıl çalışıyor?

Google blogger’ı Seth Weintraub’a göre; Google Glass, bilgileri görüntüleyebilmek adına transparan LCD veya AMOLED ekran kullanacak. 
Bir kamera ve GPS sayesinde bulunulan konum bilgisi çıkarılabiliyor. Başınızı öne eğerek, alışılan ekranlarda tıklama ve kaydırma özelliği gerçekleştirilebiliyor. Google ayrıca ses girişi ve çıkışını kullanıyor. 
Ayrıca, Wi-Fi ve Bluetooth ile ekrana fotoğraf gönderimi yapılabilecek. Ek olarak; aslında yeni bir teknoloji olmayan iç kulakta titreşim yoluyla ses iletişimi kurulabiliyor. 
New York Times’ın haberine göre; yeni tasarım gözlükler Android’le çalışıp; GPS, 3G, 4G bağlantılarını dahil edecek. Akıllı bir telefona Wi-Fi veya Bluetooth aracılığıyla bağlanabilirken, bulut sistemine ise doğrudan bir giriş sağlayabiliyor. 
Google’ın kendi videosuna göre; Google Glass ile yolunuzu bulabilecek, metronun kapalı olup olmadığını öğrenecek ve fotoğraflarınızı paylaşabileceksiniz.
Google Glass geleceğin bir vizyonu mu?
Temelinde, bulunduğunuz alanda ihtiyacınız doğrultusunda ulaşabileceğiniz bilgiyle artırılmış gerçekliğe ulaşma fikri yatıyor. 
New York Times’ın belirttiğine göre; Google Glass projesi için giyilebilir teknoloji konusunda uzman Michael Liebhold gibi alanında uzmanlaşmış isimlerle çalışıyor. 
Wired’a konuşan Georgia Tech’te Augmented Environments LAb’in direktörü Blair Macintyre ise Google Glass için böyle bir ekranla artırılmış gerçekliği (augmented reality) elde etmenin mümkün olmayacağını söyledi. MIT Media Lab araştırmacısı Pranay Mistry, bu görüşe katılarak; ekranın videonun verdiği deneyimi veremeyeceğini söylüyor. 
Üründe, karanlıkta ve güneş ışığında çalışan bir ekran yapmanın zor olduğu gibi bazı mühendislik sorunları bulunuyor ve mobil ekran teknolojisi dinamik bir odaklanmaya elverişli değil. 
Fiyatlandırması 

New York Times’ın haberine göre; Google Glass’ın fiyatı akıllı telefon fiyatlarına yakın olarak 750 dolar civarında olması bekleniyor. Geliştirici sürümlerine ise 1500 dolardan ön siparişle ulaşılabilir olacak.
Yeni planlar
Google, ayrıca gözlük kullananlar için mevcut gözlükleri üzerinde uyumlu çalışan ayrı bir tasarım üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.  
Mart ayında gerçekleşecek SXSW’de ‘Glass ile yeni deneyimler yaratmak (Building New Experiences with Glass)’ etkinliğine ev sahipliği yapacak. 
Google Glass’ın 2014 yılında piyasaya çıkarılması bekleniyor.