Ipsos’un, Türkiye dahil 28 ülkede, siber zorbalık konusunu ve kamuoyunun bu konudaki algısını araştırdı. Araştırmanın 2018 sonuçları; kamuoyunda siber zorbalık konusundaki farkındalığın artış gösterdiğini fakat yine de global olarak her dört kişiden birinin siber zorbalığı daha önce hiç duymadığını gösteriyor.
Ipsos’un; “Siber Zorbalık Araştırması”na göre 28 ülkeden toplam 20,793 kişinin %75’i siber zorbalığı gördüğünü, okuduğunu veya duyduğunu belirtiyor. Siber zorbalık konusundaki farkındalıkta 2011 yılına kıyasla 9 puanlık bir artış görülüyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin %60’ı siber zorbalık konusunun farkında olduklarını belirtiyorlar.
Siber zorbalıkla ilgili farkındalığı en yüksek olan ülkeler İsveç (%91) ve İtalya (%91) olarak görülürken, bu konuda en düşük farkındalık Suudi Arabistan (%37)’da görülüyor.
Ipsos Siber Zorbalık Araştırması’nda da çocukların maruz kaldığı siber zorbalık konusuna ağırlık veriliyor. Buna göre ilk olarak araştırmaya katılan ebeveynlere çocuklarının siber zorbalığa maruz kalıp kalmadıkları soruldu. Buna göre global ortalamada %17’lik bir kesim çocuğunun siber zorbalığa maruz kaldığını belirtiyor, %4’lük bir kesim ise çocuğunun düzenli olarak siber zorbalığa maruz kaldığını iletiyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan ebeveynlerin ise %20’si çocuklarının siber zorbalığa maruz kaldığını iletiyor.
Yorumlar