Skip to main content

Figure, yapay zekâ ve robotikte yeni standartlar belirleyen ikinci nesil insansı robotu Figure 02’yi tanıttı.

Aralarında OpenAI’ın da bulunduğu birçok şirket tarafından desteklenen ve şubat ayındaki yatırım turunda 2,6 milyar dolar değerlemeyle 675 milyon dolar yatırım alan insansı robotlar geliştiren yapay zekâ girişimi Figure, Figure 01 adlı robotundan sonra Figure 02’yi tanıttı.

Figure 02 için yayımlanan ilk fragman videosunda çok fazla detay paylaşılmamıştı ancak dün paylaşılan videoda Figure 02 tüm detaylarıyla tanıtıldı. Figure’un “Dünyanın ticari olarak uygulanabilir ilk otonom insansı robotu” olarak nitelendirdiği Figure 02’nin BMW’nin fabrikasında test edildiğini de belirtelim.

Paylaşılan bilgilere göre OpenAI desteğiyle insanlarla doğal dilde konuşma yeteneğine sahip olan Figure 02, insan formunun el becerisini ve son teknoloji yapay zekayı bir araya getirerek tek işlevli robotların ötesine geçerek üretim, lojistik, depolama ve perakende alanlarında destek sağlıyor. Figure 02’nin elleri kapıları açmayı ve aletleri kullanmayı sağlarken, kollar ve bacakları verimli bir şekilde hareket etmeyi, merdiven çıkmayı, kutuları kaldırmayı sağlıyor.

Figure’un mühendislik ve tasarım ekipleri, Figure 02’yi elde etmek için donanım ve yazılımı sıfırdan yeniden tasarladı. Yapay zekâ, bilgisayarlı görüntü, bataryalar, elektronik, sensörler ve aktüatörler gibi kritik teknolojilerde teknik ilerlemeler kaydedildi.

Figure 02’nin öne çıkan özellikleri

  • Doğal dilde konuşma: Figure 02, OpenAI ile ortaklaşa eğitilen özel yapay zekâ modellerine bağlı yerleşik mikrofonlar ve hoparlörler aracılığıyla insanlarla doğal dilde iletişim kurabiliyor.
  • Yerleşik VLM: Figure 02, robot kameralarından hızlı ve sağduyulu görsel akıl yürütmeyi mümkün kılan yerleşik bir görsel dil modeline sahip.
  • Batarya: Robotun gövdesinde bulunan 2.25 KWh özel batarya paketi, robot çalışma süresini en üst düzeye çıkarmak için yüzde 50’den fazla enerji sağlıyor.
  • Entegre kablolama: Güç ve bilgi işlem iletişimi için entegre kablolama, gizli kablolar, daha yüksek güvenilirlik ve daha sıkı paketleme sağlıyor.
  • Kameralar: Figure 02, 6 yerleşik RGB kamera ile güçlendirilen yapay zekâ destekli görüş sistemi aracılığıyla fiziksel dünyayı algılıyor ve anlıyor.
  • nesil eller: İnsan ölçeğindeki en son teknoloji eller, 16 serbestlik derecesine ve insan eşdeğeri güce sahiptir, bu da geniş bir yelpazede insan benzeri görevleri yerine getirmeyi mümkün kılıyor.
  • CPU/GPU: Figure 02, önceki nesile göre 3 kat daha fazla hesaplama ve yapay zekâ çıkarımı kapasitesine sahip. Bu, gerçek dünyadaki yapay zekâ görevlerinin tamamen otonom olarak gerçekleştirilmesini sağlıyor.

Kaynaklar

Görsel: Figure