Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (EUROPOL), 2018’de korsanlıkla mücadelede 33 bin 654 internet sitesini kapattıklarını açıkladı. Kapatılan sitelerde sahte ürün satışı yapıldığı bildirildi.
Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (INTERPOL) ile ABD Ulusal Fikri Mülkiyet Hakları Koordinasyon Merkezi’nin de (IPR Center) görev üstlendiği soruşturmada 12 kişinin gözaltına alındığı aktarıldı. Bununla birlikte şüpheli kişilere ait 1 milyon Euro’dan fazla paranın bulunduğu hesapların dondurulduğu da açıklamalar arasında yer alıyor.
EUROPOL 2014’ten bu yana sahte ürün satan sitelere operasyon yapıyor
EUROPOL’ün kapattığı siteler arasında korsan film, müzik, sahte ilaç, yazılım ile yasa dışı elektronik cihazlar satan siteler bulunuyor. EUROPOL paylaştığı açıklamada 2014’ten bu yana uluslararası düzeyde, sahte ve korsan ürünler satan sitelere karşı operasyonlar yürüttüğünü vurguladı. Europol ayrıca sosyal medyanın sahte ürün paylaşımını kolaylaştırdığına işaret ederek, çalışmalar neticesinde elde edilen delillerle internet satış platformlarının dikkatli şekilde takip edileceğine dikkat çekti.
1 Temmuz 1999’da faaliyetlerine başlayan EUROPOL, en az iki üye ülkeyi ilgilendiren, yasadışı uyuşturucu ticareti, yasadışı göç şebekelerinin katıldığı suçlar, yasadışı motorlu taşıt ticareti, çocuk pornografisi, her türlü insan ticareti, para ve diğer ödeme araçları ile ilgili kalpazanlık, radyoaktif ve nükleer maddelerin yasadışı ticareti, terörizm suçları ile, bu suç türleri ile bağlantılı kara para aklama faaliyetlerinin önlenmesi ve bunlarla mücadele edilmesi gibi konularla mücadele ediyor. Türkiye, AB üyesi olmadığı için EUROPOL’de yer almıyor. Fakat 2004’te imzalanan anlaşmayla teknik ve stratejik işbirliği söz konusu.
EUROPOL’e habere ilişkin görüş sorduk. EUROPOL Kurumsal İletişim Bölümünden gelen açıklamayı aşağıda paylaşıyoruz:
“Operasyon kapsamında Türkiye’nin operasyona destek vermemesi nedeniyle Türkiye’den herhangi bir internet sitesi kapatılmamıştır”
Yorumlar