Skip to main content

Hayat kalitesi, çevreye saygı ve bilişim teknolojilerinin akıllı kullanımı gibi çeşitli kriterleri dikkate alarak hazırladığımız akıllı şehir örneklerini paylaşıyoruz

Şehirde yaşayan nüfus arttıkça bu nüfusun getireceği problemler de çoğalacak. Bu noktada teknolojiden yararlanmak şart. Bunun sonucunda ise akıllı şehir kavramı giderek önemini artırıyor ve günlük hayatımızın bir parçası oluyor.

Farklı kriterlerin gözetildiği dünyadaki akıllı kent sıralamasından yedi örnek: 

Viyana

Viyana Akıllı Şehir Vizyonu 2050, Yol Haritası 2020 ve Eylem Planı 2012-2015 gibi çalışmaları devreye alarak akıllı şehir olma yolunda dikkat çeken şehirlerin başında geliyor. Şehir yönetimi başlattığı bu çalışmaların takibini de yaparak vizyonerliğini ortaya koyuyor. Bunların yanı sıra, Viyanalı mimarlar binalarda karbon tüketiminin azaltılması, şehir planlama ve ulaşımın kolaylaştırılması gibi konularda paydaş görevi üstleniyor ve belediyeyle işbirliği yapıyor.

Toronto

Kuzey Amerika’nın en akıllı şehri olarak nitelendirilen Toronto, düşük karbon kullanımının teşviki konusunda öne çıkıyor. Toronto’da yalnızca kamu değil özel sektör de bu amaç için yoğun şekilde çalışıyor. Şehirden buna verilebilecek güncel gelişme, çöp kamyonlarının doğalgazla çalıştırılması. Bunun için ise şehrin çöplük toplama sahasından alınan çöpler kullanılıyor.

Londra

Londra akıllı şehir olma konusunda sürdürülebilirliğe yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. Örneğin, şehirdeki trafik sıkışıklığının önüne geçebilmek için uygulanan trafik sıkışıklığı vergisi ilginç bir çözüm. Şehirde bunun yanı sıra Avrupa’nın en büyük kablosuz ağının kurulması için Telekom operatörü O2 ile de anlaşma imzalandı.

Tokyo

Asya’nın en önemli akıllı şehirlerinden biri olan Tokyo, banliyö bölgeleri için tasarladığı akıllı çözümlerle iddiasını ortaya koyuyor. Şehir yönetimi bunun için Panasonic, Accenture ve Tokyo Gas firmalarıyla işbirliğine yaparak evlere güneş enerjisi panelleri, depolama üniteleri ve elektrik şebekesine bağlı akıllı uygulamalar geliştiriyor. Tokyo ayrıca şehir sakinleri için geliştirdiği akıllı mobil uygulamalarla dikkat çekiyor.

Kopenhag

Kopenhag, Avrupa’nın en akıllı şehirlerinden biri olma yolunda. Bunu başarmak için ise sürdürülebilirlik yatırımlarına ağırlık veriliyor. Örnek olarak şehirde 2025 yılına kadar karbon ayak izine sıfır seviyesine indirme çabaları verilebilir. Bu amaçla da, şehir nüfusunun şu an ulaşım için yüzde 40 oranında bisikletten faydalanması gösterilebilir.

Barcelona

Şehir yönetimi düşük karbon tüketimine yönelik yaptığı yatırımlarla akıllı şehir konseptine uygunluğunu ortaya koyuyor. Buna yönelik olarak ise dünyada ilk olarak solar termik enerji tüketimi talimatnamesi yayımlandı. Bunun paralelinde de LIVE EV Project isimli proje devreye alındı ve şarj altyapısı hazırlandı. Ayrıca Barcelona’da kısa süre önce geniş çaplı bir akıllı şehir inovasyonu için laboratuvar anlaşması imzalandı.

Amsterdam

Şehrin akıllı şehir olması için dikkat çeken en yenilikçi proje, Amsterdam ArenA Stadyumu ile ilgili yürütülen proje oldu. 1 Mart’ta imzalanan işbirliği anlaşmasıyla akıllı BT çözümleriyle stadyumdaki seyircilerin uygun şekilde yönetilmesi mümkün olacak. Stadyum için ayrıca akıllı telefon ve tabletler aracılığıyla şebeke yönetimi ve bağlanabilirliği artırma çalışmaları yapılacak.

“Dünyadan akıllı şehir örnekleri” yazısı Digital Age Aralık 2014 sayısında yer alıyor.