Skip to main content

CB Insights dünyadaki unicorn girişimlerine dair verileri paylaştı. Buna göre, dünyadaki unicorn’ların değeri 659 milyar dolara ulaştı.

Küresel start-up girişimlerinin ölçümleme verilerini derleyen CB Insights, unicorn (değeri 1 milyar doları aşan start-up) girişimlerine ait raporunu yayımladı. Rapora göre, dünyada 189 unicorn bulunuyor ve bu girişimlerin değeri 659 milyar dolara ulaşmış durumda. CB Insights verilerinde ülkeler bazındaki unicorn’lara da yer veriliyor. Buna göre, 189 girişimin yüzde 52’si ABD’de bulunuyor ve bunların ulaştığı değer de 659 milyar doların yüzde 53’üne denk geliyor.

CB Insighst raporunda unicorn’ların ABD dışındaki konumu da aktarılıyor ve 2013’ten bu yana durum ele alınıyor. 2013’te dünya unicorn kulübünde bulunan start-up’ların yüzde 70’i ABD merkezliydi. Buna karşılık her yıl bu durum değişti ve 2016’da bu kulübe giren girişimlerin yüzde 42’si ABD’den iken yüzde 58’i ABD dışından geliyordu. 10 Nisan 2017’ye kadar karşımıza çıkan tablodaysa, kulübe 11 yeni girişim eklendiğini görüyoruz. Bu yeni girişlerin 8’i ABD dışındaki girişimlerden oluşuyor.  Bu 8 firma şöyle ve ülkeleri şöyle: Avaloq Group (İsviçre), ReNew Power Ventures (Hindistan), BrewDog (İngiltere). Çinli girişimler ise şu şekilde: ToutiaoNIOOfoURWork ve Zhihu.

ABD dışında en çok unicorn Çin’de

CB Insights’ın çalışması Çin’in ABD dışında en çok unicorn’a ev sahipliği yaptığını ortaya koyuyor. Buna göre, Çin’de 46 unicorn girişimi bulunuyor. Çin’in ardından ise Hindistan ve İngiltere geliyor. Afrika’da iki (Africa Internet Group ve Promasidor Holdings), Güney Amerika’da iki (LifeMiles ve Decolar) ve Ortadoğu’da üç (ironSource, Infinidat  ve Careem) girişimle kulübe giriyor. Bununla birlikte ABD dışındaki en değerli unicorn da Çin’den çıkıyor ve Xiaomi ilk sırada yer alıyor. Xiaomi’yi yine Çin’den çıkan dört girişim takip ediyor: Didi ChuxingChina Internet Plus (Meituan Dianping), Lu.com, ve Toutiao. Çin dışındaki en değerli unicorn’lar ise Flipkart (Hindistan), Spotify (İsveç) ve Snapdeal (Hindistan) şeklinde sıralanıyor.