Ürettiği ürünleri gelire dönüştürmek isteyen kadınların girişimcilik yetkinliklerini iletişim teknolojilerini kullanarak geliştirmek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen “Girişimcilikte Önce Kadın” projesinde başarılı girişimci kadınlara ödülleri ‘5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nde verildi.
Son 2 yılda 20 ilde 26 binden fazla kadına ulaşan projenin ikinci etabının sonunda düzenlenen “Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması” ile girişimcilik ve teknoloji alanlarında eğitimlerini başarıyla tamamlayan ve projenin internet sitesi üzerinden ürünlerini satışa sunarak en yüksek ticari performansı sergileyen kadınlara girişimcilik hayallerini gerçekleştirebilmeleri için cansuyu sermayesi olarak toplamda 50 bin TL’yi aşkın para ödülü sunuldu. Proje kapsamında bu yıl ilk kez halk oylaması da yapılarak daha “katılımcı” bir ödül süreci sağlanırken, projenin kamuoyunda bilinirliği de artırıldı. Halk oylamasında 51 bini aşkın oy kullanıldı.
Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması Ödül Töreni, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Süel ve Türkiye Bilişim Vakfı Ankara Temsilcisi Aydın Kolat’ın katılımlarıyla İstanbul’da düzenlendi. Yarışmada, Denizli’den Enhar Doğan birinci, Kocaeli’den Yasemin Akturan ikinci, Trabzon’dan Ayşe Hacıalioğlu üçüncü olurken, yine Trabzon’dan Ceren Kara Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Özel Ödülü’ne, Hatice Çelik ise Türkiye Vodafone Vakfı Özel Ödülü’ne layık görüldü. Halk oylamasını ise Kayseri’den Ayşe Şahinkaya kazandı.
Katılımcılar internet üzerinden satış yaptı
Bu yıl ikincisi düzenlenen Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması değerlendirmesine Adana, Kayseri, Denizli, Trabzon, Gaziantep, Erzincan, Mersin, Muğla, Kocaeli ve Sivas’ta “Girişimcilikte Önce Kadın” projesi kapsamında belirlenen halk eğitimi merkezlerinde Mart-Ekim 2017 tarihleri arasında eğitim alan kadın kursiyerler katıldı. Eğitim alan tüm kadınların kendi üretimleri olan el yapımı ürünlerle katıldığı ve projenin internet sitesi aracılığıyla satış yaptığı yarışmaya başvurular, proje ortaklarının temsilcilerinden oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Başvurularda, katılımcıların proje öncesindeki durumları, projeyle yaşanan değişim ve proje sonrasına yönelik beklentileri dikkate alınırken, projenin internet sitesine girilen toplam ilan ve satış sayısı ile toplam satış tutarı da değerlendirmede kriter olarak kullanıldı.
Yarışmayı kazanan 5 kadın girişimciye para ödülü verildi. Buna göre, birinciye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye 7 bin 500 TL, Jüri Özel Ödülü alan 2 kişiye de 3’er bin TL sunuldu. Bu yıl ilk kez düzenlenen halk oylaması kapsamında sosyal medyada en çok oyu alan kursiyer ise cansuyu sermayesi olarak 15 bin TL’lik para ödülünün sahibi oldu.
Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, açılış konuşmasında, “Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı, bu projenin başarısının mimarları. İlk yıl 10 ilde 10 bin kadına ulaşıldı. İkinci yıl 10 ilde 16 bin kadına ulaştık. Gelecek yıl 81 ili hedefleyeceğiz ve yüz binlerce kadına ulaşmaya çalışacağız.” dedi. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel de, yarışmayı Türkiye’nin bütün illerine yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti.
“İki yılda 43 milyon TL’lik ekonomik değer yarattık”
Projenin paydaşlarından Türkiye Vodafone Vakfı’nın yönetim kurulu başkanı Hasan Süel ise, konuşmasında “McKinsey raporuna göre, kadınların potansiyelinin tam anlamıyla değerlendirilmesinin 2025’e kadar dünya ekonomisine katkısı 28 trilyon dolar olacak” dedi ve konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“TÜİK verilerine göre son 10 yılda önemli bir sıçrama gösterse de Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı hâlâ yüzde 27,5. Bu noktada, kadınların girişimciliğe özendirilmesini, kadın işgücünün girişimci olarak ekonomide yerini almasını önemli buluyoruz ve bu doğrultuda yapılacak bir kamu-özel sektör-STK işbirliğinin önemine inanıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, kadınlarımızın üretim gücüne ve girişimcilik potansiyeline inanmakla ne kadar doğru bir adım attığımızı, yapıcı ve akılcı enstrümanlarla desteklendiği takdirde, kadınların iş hayatında ne kadar başarılı olabildiklerini bir kez daha görüyoruz. “Girişimcilikte Önce Kadın” projesi ile son iki yılda 20 ilde 26 binden fazla kadına eğitim vererek yaklaşık 43 milyon TL’lik ekonomik değer yarattık.”
Türkiye Bilişim Vakfı Ankara Temsilcisi Aydın Kolat da, “Girişimcilikte Önce Kadın” projesinin TBV’nin en çok önem verdiği projelerinden biri olduğunu ifade etti ve “Sanayi 4.0’ı, Toplum 5.0’ı ve Endüstride Dijital Dönüşümün sosyoekonomik etkilerini tartıştığımız bugünlerde, toplumların gelişmişliğini ve refah düzeyini belirleyen en önemli faktörün bilgi ve ileri teknolojiyi etkin biçimde kullanmak olduğunu toplum olarak anlamış bulunuyoruz” dedi.
Yorumlar