Aralık ayından beri dünyayı etkisi altına alan, 11 Mart’ta ülkemizde de ilk vakanın görülmesiyle birlikte tüm davranış biçimlerimizde değişikliğe neden olan Covid-19’un dijital içerik tüketimine etkileri analiz edildi. Gemius tarafından hazırlanan IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması‘nın detaylarına göz atalım.
Yaşanan pandemi ile birlikte ilk-orta ve lise öğretiminin uzaktan eğitim platformlarından yapılması kararı ile birlikte eğitim içeriklerini takip eden ziyaretçi sayısı, Mart ayında yüzde 40 artış gösterdi. Eğitim sitelerinde kişi başına geçirilen süre yüzde 163 arttı.
Şubat ayı ile karşılaştırıldığında Mart ayında haber içeriği tüketen ziyaretçi sayısı yüzde 4 artarken, haber sitelerinde geçirilen kişi başı süre yüzde 45 ve haber sitelerinde görüntülenen sayfa adedi yüzde 36 artış gösterdi. Haber içeriği tüketen toplam ziyaretçi sayısı Mart ayında 43,4 Milyon seviyesine ulaştı.
Mart ayında Ulusal TV kanallarının dijital platformlarındaki izleyici sayısı yüzde 5 artış gösterdi. Ulusal kanalların dizi/program yayınlarını durdurmaları sebebiyle Mart ayının ikinci yarısından itibaren kişi başına izlenme sürelerinde düşüş gözlemlendi.
Haber kanallarının dijital izlenmelerine talebin artması dikkat çekti. İzleyici sayısı Mart ayında yüzde 23 artarak 11,1 Milyona yükseldi. Haber kanallarının dijital platformlarında izlenen toplam video adedi yüzde 46 ve kişi başına izlenme süresi yüzde 19 artarak 18 Milyona yükseldi.
Pandemi döneminde otomotiv sektörü üretim ve satış olarak birebir etkilenmelerine rağmen otomotiv içerikli sitelerine ilgi azalmadı, aksine arttı. Otomotiv içeriklerinin yer aldığı siteleri ziyaret edenlerin sayısı yüzde 10 artış gösterdi.
Şubat ayına göre internet kullanıcılarının teknoloji içeriklerine olan ilgisinde artış gözlemlendi. Teknoloji içerikli siteleri ziyaret eden kullanıcı sayısı yüzde 16 artarak 5,9 milyona yükseldi.
Virüsten korunma önlemlerinden, bağışıklığa iyi gelecek önerilerine sağlık ile ilgili içeriklere olan talep arttı. Sağlıkla ilgili içerikleri inceleyen internet kullanıcı sayısı Mart ayında 3,2 milyona çıktı.
Sosyal mesafeyi korumak, kalabalık ortamlarda bulunmamak ve mümkün olduğunca evde kalmak konusunda sıklıkla uyarıldığımız bu dönemde temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere süpermarketlerin online kanallarına yönelenlerin sayısında büyük artış gözlemlendi. Mart ayında Süpermarket sitelerini ziyaret edenlerin sayısı yüzde 42 ve bu sitelerde görüntülenen sayfa sayısı yüzde 55 artış gösterdi.
Evde kal çağrısına uyan Türkiye, evde keyifli vakit geçirme ihtiyacıyla online oyun içeriklerine yöneldi. Mart ayında online oyun içerikli siteleri ziyaret edenlerin sayısı yüzde 20 ve bu sitelerde geçirilen kişi başına süre yüzde 33 arttı.
Evde keyifli vakit geçirme alternatifleri listesinde ilk sırada yer alan online film/sinema izleme davranışı beraberinde “ne izlesek?” sorusunu soran kullanıcıları film tavsiyelerini incelemek için sinema içerikli sitelere yönlendirdi. Film/Sinema içeriklerinin yer aldığı siteleri ziyaret edenlerin sayısı Mart ayında yüzde 54 artış gösterdi.
İleriye dönük olumlu ve umutlu beklentilerimiz, kimilerimizi gökbiliminden gelecek yorum ve yanıtlara yönlendirdi. Mart ayında astroloji sitelerini ziyaret edenlerin sayısı yüzde 17 artış gösterdi.
Yorumlar