Dijital göçebelik 20’li ve 30’lu yaşlarını süren birçok profesyonel için bir olgu haline geldi. Çoğunlukla bu yaş aralığındaki çalışanlar işlerini bir ofis ortamına bağlı olmadan yürütmeyi tercih ediyor. Bu tercihleri için ise sağlıktan aileye, iş güvenliğinden ekonomik güvene değişen bir dizi ölçütü göz önünde bulunduruyorlar. HSBC, her yıl yaptığı Expat Explorer araştırması kapsamında yurtdışında yaşanacak ve çalışılacak en iyi ülkeleri belirledi. Banka araştırması için 31 ülkeden 22 bin kişiyle görüştü ve raporunu hazırladı. Çalışmada Türkiye 31 ülke arasında 24. sırada yer alıyor. 2017’de 26. sırada yer alan Türkiye, geçen sene iki basamak yükseldi. Aşağıda araştırmada ilk 5’e giren ülkeleri paylaşıyoruz:
Singapur
Singapur üç önemli ölçüt olan ekonomi, aile ve deneyimde ilk sırada yer aldı ve 2017’de olduğu gibi araştırmada öne çıktı. Birçok Asya ülkesinde haftada beş günden fazla çalışılması, iş-özel hayat dengesi açısından Singapur’da olumsuz şekilde değerlendirilebilir. Ayrıca yabancılar için sosyal entegrasyon da dikkat çekici bir konu.
Yeni Zelanda
Yeni Zelanda da, İzlanda ve Avustralya gibi, yabancı çalışanlar için popüler bir nokta olma özelliğini sürdürüyor. Bu popülerlikte ülkenin temiz ve halkının cana yakınlığı öne çıkıyor. Ayrıca hayat kalitesinin yüksek olması da Yeni Zelanda’yı bu sıralamada geçen yıl da ikinciliğe taşıdı.
Almanya
Yeni Zelanda için bahsettiğimiz kriterler Almanya için de geçerli. Ülkenin temizliği ve vadettiği kariyer fırsatları dikkat çekiyor. Ayrıca Almanya’nın dünyanın en istikrarlı ekonomilerinden birisi olması da yabancı çalışanlar için cazip görünüyor. 2017’de üçüncü olan Almanya, 2018’de de bu konumunu korudu.
Kanada
Kanada’nın yabancı çalışanlar için cazibesini sürdürmesinin nedenleri arasında yerli halkın misafirperverliği ve cana yakınlığı öne çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 70’i yerli halkla kolayca arkadaşlık kurduklarını belirtiyor. Öte yandan, Kanada’nın her ırk ve cinsiyetten kişilere kucak açması da yabancı çalışanların kararını etkilemişe benziyor. Kanada 2017’de de araştırmada dördüncü sıradaydı.
Bahreyn
Bahreyn araştırmada ilk kez beşinci sırada karşımıza çıktı. Haritada yerini göstermek zor olsa da, Bahreyn dünyanın en istikrarlı ekonomileri arasında gösteriliyor. Dijital göçebeler için cazip olan yönleri arasında ülke nüfusunun ağırlığının gençlerden oluşması ve çoğunluğun İngilizce konuşması gösterilebilir. Ayrıca yerli halkın dostane davranışları ve göçmen sayısının çok olması da Bahreyn’i dijital göçmenleri cezbediyor. Bahreyn araştırmada 2017’de 9.cu idi.
Yorumlar