Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat’ta peş peşe meydana gelen ve 10 şehri derinden etkileyen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerle sarsıldık. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken birçok insan, şirket ve STK da depremin yaralarını sarmak için seferber oldu. Herkes depremzedelere bir nebze olsun destek olmak için kolları sıvadı.
Tüm bunlarla birlikte deprem ihtiyaçları için dijitalin gücünden yararlanılarak birçok proje geliştirildi. İşte depremden zarar görenlerin faydalanmasına yönelik geliştirilen dijital projeler:
deprem.io
Binlerce yazılımcının ortaklaşa hayata geçirdiği ve sürekli üzerinde çalışarak iyileştirme yaptığı deprem.io uygulaması, afet bölgesinde depremzedelere, enkaz altı enkaz üstü ayırt etmeksizin ihtiyaçlarına göre yardım iletmeyi amaçlıyor.
AFAD, Jandarma Genel Komutanlığı, AKUT, AHBAP gibi tüm organizasyonlara anlık bilgi ileten Google Maps bazlı bir uygulama olan deprem.io ile depremzedeler ve enkaz altında olanlar konumlarıyla birlikte ihtiyaçlarını bildirebiliyor.
afetbilgi.com
Bu uygulama sayesinde birçok önemli kaynağa ulaşmak mümkün. Bu önemli kaynaklar arasında; geçici barınma alanları, Kızılay kan bağış noktaları, güvenli toplanma alanları, önemli telefon numaraları ve web siteleri, kök hücre bağış noktaları, ücretsiz yemek dağıtım yapan yerler ve veterinerler yer alıyor. afetbilgi.com’a girerek bilgi almak istediğiniz konuya tıklamanız yeterli.
depremyardim.org
Yardım edecek ve yardım bekleyen kişiler arasında köprü olmayı amaçlayan Deprem Yardım uygulaması sayesinde deprem ile ilgili yardım taleplerinizi gönderebilirsiniz.
beniyiyim.com
Deprem bölgesindeki insanların durumlarını diğer insanlara bildirmeleri ve yalnızca depremzedeler ve yakınlarının haberleşmesini sağlamak için geliştirilen bu beniyiyim.com uygulamasında “Depremzedeyim” ve “Depremzede Yakınıyım” olmak üzere iki seçenek var. Bu iki seçenekten birini seçerek durumunuz hakkında diğer insanlara bilgi verebilirsiniz.
enkazbildirim.org
Girişim Savaşçıları tarafından geliştirilen bu uygulama Türkiye’nin deprem bölgelerinde güncel enkaz haritası oluşturarak acil ihtiyaç noktalarını belirliyor; enkaz altındaki depremzedelere yardım edebilmek için güncel bir harita oluşturuyor. Uygulamayı kullanmak için enkazbildirim.org adresine girerek bildiğiniz enkazların adreslerini yazabilirsiniz. Bunun yanı sıra kaldırılan ya da üzerinde çalışılan enkazların adresini bildirerek haritanın sürekli güncel kalmasını da sağlayabilirsiniz.
Enkaz Dinleme Uygulaması
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), enkaz altında kalan insanlara ulaşmak için internetsiz çalışan “Enkaz Dinleme Uygulaması” geliştirdi. İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi tarafından geliştirilen ve ücretsiz sunulan uygulama ile internet bağlantısı olmadan enkaz altında kalan insanlar tespit edilebiliyor. Uygulamayı kullanmak için web.itu.edu.tr/sariero/dinleme.html sitesine girmeniz, ardından alt ve üst frekans ayarlarını yapmanız gerekiyor. Böylece insan sesinin dışındaki sesleri filtreleyebiliyorsunuz.
AFAD Acil Çağrı
T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Acil Çağrı mobil uygulaması ile toplanma alanlarını görüntüleyebilir ve afet durumunda acil çağrı başlatabilirsiniz. Uygulamanın Android ve iOS uyumlu olduğunu da belirtelim.
AKUT – Güvendeyim
Deprem ya da doğal afet sırasında sevdiklerinize güvende olduğunuz çağrısı yapmanıza yardımcı olan bir uygulama olan AKUT – Güvendeyim, bilgilerinizi önceden belirlediğiniz kişilere gönderiyor ve o kişilere sizin güvende olduğunuzu bildiriyor. Bu uygulamanın güzel yanı ise; uygulamayı kullanırken internet bağlantısına ihtiyacınızın olmaması. Android ve iOS uyumlu bu uygulama ile ayrıca tek bir tuşa basarak seçtiğiniz kişilere konumunuzla birlikte çağrınızı da ulaştırabiliyorsunuz.
Yorumlar