Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) tarafından her yıl düzenlenen Dünya Bilgi Toplumu ve Telekomünikasyon Günü’nde bu sene “Sosyal Etki İçin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Girişimciliği” konusu masaya yatırıldı.
Etkinlikte konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan sektörle ilgili çarpıcı rakamları açıklarken, TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dilek Ataman Bağdatlıoğlu, yeni teknolojilerin getireceği yenilikler ile ilgili çarpıcı öngörülerini paylaştı.
“2025 yılında kömür üretim ocaklarının kapanması bekleniyor”
Sigorta ve enerji sektörü ile ilgili de önemli açıklamalarda da bulunan Bağdatlıoğlu, “Teknolojik ilerlemenin etkisi ile trafik kazaları azalacağı için sigortalar çok ucuzlayacak. Gayrimenkul tamamen değişime uğrayacak çünkü çoğu iş mekândan bağımsız yapılabileceği için insanlar şehirlerin dışında yerleşim alanlarını tercih edecek. Alternatif enerjiler 30 yıl içinde geometrik bir biçimde çoğalacak ve fiyatlar o kadar düşecek ki 2025 yılında kömür üretim ocaklarının kapanması bekleniyor.” şeklinde konuştu.
Konuşmasında sağlık sektörünün geleceğine de değinen Bağdatlıoğlu, “Avuç içine sığacak büyüklükte cihazlar geliştirilerek sağlığımızın takibi ve ölçümü mobil olarak sağlanacak. Bu cihazlar, akıllı telefonlarımız ile çalışacak; retina taraması, kan örneği ve nefesimizi alarak düzinelerce tahlili yapabilecek. Cep telefonu sahibi olan herkes, sağlık servislerine hızlı ve ucuz bir şekilde ulaşabilecek.” dedi.
“3D yazıcılar ile evde kendi ayakkabılarımızı üreteceğiz”
“Artık ayakkabılar, uçak yedek parçaları ve hatta uzay üslerindeki yedek parçalar bu 3D yazıcılar ile basılıyor. Bu senenin sonunda yeni akıllı telefonların 3D tarama yapması bekleniyor.” diyen Bağdatlıoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ayağımızı 3D taratıp kendi ayakkabımızı evde üretebileceğimiz bir geleceğe doğru ilerliyoruz. 2027 yılında üretilen her şeyin yaklaşık %10’nun 3D yazıcılar ile üretilmesi bekleniyor. Çin’de 6 katlı ofis binası üretildi bile.”
2020 yılına kadar insanların %70’inde akıllı telefonların olacağını ve böylece herkesin kaliteli eğitim içeriklerine ulaşabileceğini belirten Bağdatlıoğlu, eğitim sistemin de bu nedenle yeniden kurgulanacağının altını çizerek; “Telekomünikasyon sektörünün ülke ekonomisine katkısını artırmak ve genç nüfusumuzun mesleki eğitime ivme kazandırmak amacıyla biz de Türkiye’nin e-öğrenme alanındaki öncü şirketlerinden Enocta’yla birlikte, Teknolojinin Liderleri – Tech Talks Projesini hayata geçirmeyi arzuluyoruz.” müjdesini verdi.
“Türkiye’de mobil penetrasyon oranı yüzde 95,5’e çıktı”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise yaptığı konuşmada, bilgi ve iletişim sektörünün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en dinamik ve aktif sektörlerin başında geldiğini ifade ederek, Türkiye’de mobil penetrasyon oranının yüzde 33’lerden yüzde 95,5’e çıktığını söyledi.
Sayan, sabit genişbant penetrasyonunun yüzde 3,4’ten yüzde 9,8’e çıktığını belirterek, “Mobil genişbant penetrasyon oranı 2007’de yüzde 4 iken bugün yüzde 32’ye çıktı. Bu arada internete bağlı hane penetrasyonu yüzde 18.4’den, yüzde 43,6’ya, internet kullanıcı penetrasyon oranı da yüzde 15.8’ten yüzde 40.4’e çıktı.” dedi.
“4,5G teknolojine geçen kullanıcı sayısının 10 milyonu aştı”
2015 yılı sonu itibariyle Türkiye’de elektronik haberleşme sektörünün büyüklüğünün bir önceki yıla göre yüzde 17,6 artarak 39,5 milyar TL’ye ulaştığını ve toplam yatırım miktarının özellikle 4,5G etkisiyle 17,3 milyar TL olduğunu kaydeden Sayan konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Türkiye’de mobil abone sayısı 73,8 milyon. Bu artış önümüzdeki süreçte de devam edecek. Özellikle 5G ve nesnelerin interneti teknolojilerinin hayatımıza girmesiyle akıllı binalar, akıllı şehirler, akıllı ulaşım gibi alanlarda birbirimize daha fazla bağlanacağız. Birçok yeni teknoloji bizim yaşam ve üretim yapma biçimimizi çok yakından etkileyecek. Büyük ve güçlü bir haberleşme ve iletişim altyapısı ile bunun önünü açacak şekilde çalışmamız gerekiyor.”
Yorumlar