Mısır’da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (UNFCCC) taraf olarak ülkelerin katılımı ile gerçekleştirilecek olan COP27 zirvesine iki haftadan kısa bir süre kaldı.
Zirve için hazırlıklar sürerken, Birleşmiş Milletler (BM), COP26 sonrası kat edilen mesafe ile ilgili bir rapor hazırladı. BM, küresel karbon salımının azaltılması konusunda ülkelerin belirledikleri ulusal katkı seviyelerini (NDC, nationally determined contributions) ve bu katkıları için oluşturdukları planları inceledi.
Rapora göre, Paris İklim Anlaşması’na imza atarak, küresel sıcaklık artışını endüstri öncesi döneme kıyasla 2 derecenin altında, hatta mümkünse 1,5 derece seviyelerinde tutmak için çaba göstereceklerini belirten devletlerin NDC’leri, sıcaklık artışını yaklaşık 2,5 dereceye sabitliyor.
Raporda, 1,5 derece ve üzerinde sıcaklık artışının deniz seviyelerinde yükselmeyi hızlandıracağı ve tropik mercan resiflerinin yok olmalarına yol açacağı gibi bilgilere yer verilirken, COP26’ya katılan tüm ülkelere sıkı emisyon planları uygulama çağrısı yapıldığının altı çizildi. COP26 sonrası karbon salımını azaltmak üzere daha sıkı NDC planları yapmaları ve uygulamaları beklenen devletlerden sadece 23’ü yeni ve güncellenmiş NDC planlarını BM’ye iletti. Eylül ayına kadar geçen süreyi baz alan raporun paylaşılmasının ardından bu sayı 24’e yükseldi.
Raporda altı çizilen bir başka konu ise, endüstri öncesi dönem baz alındığında küresel sıcaklık artışının 1,5 derece seviyesinde tutulması için küresel karbon salımının 2030 yılına kadar %45 azaltılmasının gerekliliği, fakat 2030’a kadar %10,6 artışın öngörüldüğü oldu. Bu oran, bir önceki raporda yer alan orandan sadece %3,1 düşük.
Raporda yer alan belki de tek olumlu bilgi ise 2030 yılından sonra da artmaya devam edeceği beklenen küresel karbon salımının bu tarihten sonra artış göstermeyeceği. Bu bilgi de bir öngörüye dayansa da olumlu bir gelişme olarak kabul edilebilir.
Kaynak: Climate pledges have only inched forward since last year’s summit, UN finds – Axios
Yorumlar