Tüketiminden üretimine müzikteki değişimi hayatımızdaki dijitalleşme üzerinden yorumlar mısınız?
Dijitalleşme ve bu alanda ortaya çıkan tüketim değişikliklerinin izlerini müzik tarafında çok net bir şekilde gözlemlemek mümkün. Özellikle çevrimiçi müzik yayın platformları sahip oldukları milyonlarca kullanıcı ile yeni trendler ve tüketim alışkanları ortaya çıkardı. Bugün biliyoruz ki, birçok albüm Cuma günü yayımlanıyor ve Pazartesi gününe gelindiğinde ise çoktan tüketilmiş, favori şarkıları belirlenmiş oluyor. Yine buna paralel olarak algoritmaların yönlendirmesi ise hiç radarımızda olmayan grupların bir anda dinleme listelerimizde yer almasını sağlayabiliyor. Ses bankası gibi bakabileceğimiz bu platformlar özellikle işitsel odaklı yapıları ile video kliplerin öneminin de azalmasına neden oluyor. Kısaca, tüketim açısından baktığımızda pek çok faydalı alan görmek mümkün.
Teknolojinin müzik dünyasına kattığı son yenilikler neler?
Şu anda en yeni gelişme olarak blockchain teknolojisinden bahsedebilirim. Aslında blockchain yeni olmasa da müzik sektöründeki uygulamaları son dönemde ortaya çıktı diyebiliriz. Dijital platformlarda yaşanan eşitsizlik ve katmanlı yapıdan doğan sorunlar blockchain teknolojisi ile minimize edilebiliyor. Yani sanatçılar, merkezî ve yöneticisi olmayan bir yapı içerisinde, dinleyicilerle etkileşime geçip onlara özel paylaşımlar yapabiliyor. Aynı zamanda ürettiği eserleri de istediği şekilde satabiliyor. Bunun yanı sıra her müzik tarzına mensup sanatçılar platformda eşit koşullarda yer alıyor. Bu yüzden gelecekte blockchain teknolojisinin müzik sektöründe bir devrim yaratabileceğini düşünüyorum. Hatta, Ekim ayında Zorlu PSM’de ağırladığımız Imogen Heap, bu alana ilk destek veren sanatçılardan birisi. Müzik prodüksiyonu ve sahne şovlarında kullanılan teknolojinin geldiği noktaysa bambaşka bir dosya konusu olacak derinlikte.
MIX Festival’in bu yılki konukları arasında hangi grupların sahne kullanımında teknolojinin öne çıktığını gördünüz?
MIX Festival’de sahne kullanımında teknolojiyi kullanan isimlerden öne çıkanlar, Cava Grande, UNDO ve Monality oldu. 8-9 Mart 2019’da gerçekleşecek Sonar İstanbul programındaysa teknolojinin çok daha yoğun bir şekilde kullanılacağını gözlemleyeceğiz.
Yorumlar