Skip to main content

E-ticaret devi Amazon’un sahibi Jeff Bezos, sahip olduğu şirketlerle girişimlere yatırım yapıyor.

Ekonomi dergisi Forbes’un Ekim 2018 verilerine göre, Amazon’un sahibi Jeff Bezos 160 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi unvanına sahip. Bezos ayrıca sahibi olduğu diğer şirketlerle farklı girişimlere yatırım yapıyor. Bezos’un yatırım için kullandığı şirketleri şöyle: Bezos Expeditions (girişim sermayesi şirketi), Nash Holdings (kendine ait özel bir şirket) ve Bezos Aile Vakfı. Bezos ayrıca kendi servetini de yatırımlar için değerlendiriyor. Bezos’un yatırım yaptığı 15 girişim ise şöyle:

EverFi

Bezos, EverFi’ye D serisi yatırım turunda Nisan 2017’de kendi servetinden 160 milyon dolar yatırım yaptı. Eğitim teknolojileri alanında çalışan EverFi, finansal eğitim, duygusal ve sosyal öğrenme ile STEM taraflarına yoğunlaşmış durumda.

General Assembly

Bezos 2011’de General Assembly’e 4,5 milyon dolar yatırım yaptığında girişim aslında ortak çalışma alanı olarak faaliyet gösteriyordu. General Assembly ilerleyen dönemde online ve birebir kurs veren bir platforma evrildi. Şu anda dünyada 20 noktada özellikle teknoloji ve tasarım alanlarında kariyerlerini ilerletmek isteyenlere yardımcı oluyor.

MakerBot

Bezos, MakerBot’a 2011’de 10 milyon dolar yaptı. Girişim 3D baskıyı topluma açarak tüketicilerin ucuz şekilde bu baskıya erişmesini hedefliyor. MakerBot, HP için 3D yazıcı için üreten Stratasys isimli şirket tarafından satın alındı.

NextDoor

NextDoor davetle çalışan ücretsiz bir sosyal medya uygulaması. İnsanlara yakınlarındaki güvenlik, iş fırsatları, kayıp evcil hayvanlar ve yerel siyaset gibi konularda haberleşmelerini sağlıyor. Bezos, NextDoor’a Bezos Expeditions aracılığıyla yatırım David Sze’le yatırım yaptı. Girişim şu ana kadar 285 milyon dolar yatırım topladı.

Plenty

Bezos Expeditions, Temmuz 2017’de tarım teknolojisi girişimi Plenty’e 200 milyon dolar yatırım yaptı. Plenty, bitkileri böcek ilacı ve GDO’suz bir ortamda geliştirmek çalışan bir tarım teknolojisi şirketi. Girişim topladığı yatırım 226 milyon dolara ulaştı.     

Airbnb

Airbnb 191 ülke ve 81 bin şehirde beş milyonda fazla evin paylaşıma açılmasına sağlayan bir girişim. Bezos Airbnb’ye 112 milyon dolar yatırım yaptı ve şirketin bugüne kadar aldığı yatırım 4,4 milyar doları aşmış durumda.

Grail

Bezos Expeditions, Grail’e 2016’da 100 milyon dolar yatırım yaptı. Grail, kanserin erken teşhisi edilmesi için çalışan bir biyoteknoloji girişimi. Şirket üç yatırım turunda 1,6 milyar dolar yatırıma ulaştı.

Juno Therapeutics

Juno Therapeutics kanser tedavisi için immünoterapi (insanın kendi bağışıklık sistemini ve savunma mekanizmalarını kullanarak kanserle savaşma yöntemi) geliştiren bir girişim. Bezos Expeditions bu şirkete 134 milyon yatırım yaptı ve girişim, Ocak 2018’de ilaç şirketi Celgene tarafından dokuz milyar dolara satın alındı.

Mark43

Bezos Expeditions C serisi yatırım turunda Mark43’e 38 milyon dolar yatırım yaptı. 2012’de kurulan Mar43, kamu güvenliği yazılımı üretiyor.

Fundbox

Bir fintech girişimi olan Fundbox, KOBİ’lerin büyümesi için krediye erişimini kolay, ucuz, hızlı ve şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor. Bezos Expeditions ve Spark Capital Growth, C serisi yatırım turunda şirkete 50 milyon dolar yatırdı.

Lookout

Bezos Expeditions siber güvenlik girişimi Lookout’a 2014’te 150 milyon dolar yatırım yaptı. Girişim büyük şirketlere ve son kullanıcılara siber güvenlik hizmeti veriyor. Son kullanıcılar kişisel telefonlarından bu hizmeti alabiliyor. Girişim sekiz turda 280 milyon dolardan fazla yatırım aldı.

Uber

Ağustos 2018’de 72 milyar dolar değere ulaşan Uber, bunu Toyota, SoftBank ve Morgan Stanley gibi yatırımcılardan aldığı fonlara borçlu. Bezos da 2011’deki B serisi yatırım turunda Uber’e 37 milyon dolar yatırdı.

Domo

Bezos, 2013 yılında, CEO’larını gerçek zamanlı verilere ve içgörülere erişimle ön plandaki çalışanlarına bağlayan ve işletmeleri akıllı telefonlarından yönetmelerini sağlayan bir girişim olan Domo’ya 60 milyon dolar yatırım yaptı.

Breakthrough Energy Ventures

Bezos ve milyarder arkadaşlarının bazıları, dünyayı paralarıyla kurtarmak için Breathrough Energy Ventures aracılığıyla bir araya geldi. Bezos, Bill Gates, Alibaba Group Jack Ma, Kleiner Perkins Caufield & Byers’dan John Doerr ve Khosla Ventures’ten Vinod Khosla liderliğindeki girişim sermayesi şirketi dokuz farklı girişimde yatırım yaptı. Şirketin sitesindeki bilgiye göre, Breakthrough Energy Ventures’dan yatırım almak için “Her biri sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip olacak yatırımlarımızda finansal bir getiri sağlamalısınız”

Mindstrong Health 

Bezos Expeditions, Mindstrong Health’e 2018’de B serisi yatırım ayağında 15 milyon dolar yatırım yaptı. Girişim, belirli bir bilinirliğe ulaşmış durumda ve bazı kaynaklarda, “depresyona gireceğinizi sizden önce bilen akıllı telefon uygulaması” olarak adlandırılıyor.

Görsel kaynak: Fortune