Yeni nesil bir kavram olan ‘finansal sağlık’ Garanti BBVA için ne ifade ediyor?
Finansal sağlığı; finansal sorumlulukları yerine getirirken varlık ve borçları doğru yöneterek, geleceğe ilişkin özgür ve güvenli bir yaşam tarzı planlama yeteneği olarak tanımlayabiliriz.
Geleceğin bankacılığında başarılı olabilmenin yolunun ürün satmanın ötesinde, müşterilerimiz için finansal danışmanlık sağlamaktan geçtiğine inanıyoruz. Dolayısıyla bizim amacımız da kişiye özel, akıllı tavsiyelerle, müşterilerimizin finansal sağlığını iyileştiren, güvenilir bir danışmak olmak.
Finansal danışmanlığı biraz daha detaylandırabilir misiniz?
Biz finansal danışmalığı kişisel antrenör analojisine benzetiyoruz. Birçoğumuzun gündeminde spor yaparak daha sağlıklı bir görünüme kavuşmak var. kişisel antrenör desteği ile bu amacımıza daha kolay ulaşmak mümkün. Çünkü kişisel antrenör önce seni tanımaya çalışıyor, ölçümlerini yapıyor.
Ulaşabileceğin küçük hedeflerle planını oluşturuyor. Gelişimini takip ederek disiplinini ve motivasyonunu korumanı sağlıyor. Günün sonunda da hedefimize ulaşmış oluyoruz. Aslında finansal koçluk da tamamen kişisel antrenör olmak gibi işliyor. Önce müşterilerimizin doğru resmini çekiyoruz. Harcama alışkanlıklarını analiz ederek bütçesi ile ilgili farkındalık sağlamaya çalışıyoruz. Kişiye özel bazı öneriler geliştirerek aksiyon almasını sağlıyoruz. Düzenli takip ederek gerektiği noktalarda uyarıyor, başarıya ulaştığında tıpkı bir personal trainer gibi motivasyonunu sürdürülebilir hale getirmeye uğraşıyoruz.
Pandemi ve ekonominin gidişatı sizce finansal sağlık konusundaki farkındalığı nasıl etkiledi?
Pandemi nedeniyle bir çoğumuz maalesef finansal olarak zor bir sürece girdik. İnsanların geliri olumsuz yönde etkilendi, şu anda geliri etkilenmeyenler bile ileride etkilenebileceğini düşünüyor. Dolayısıyla bu beklenmedik dönem bize finansal sağlığın ne kadar önemli olduğunu net bir şekilde gösterdi.
Finansal sağlığınızı korumak aslında tam da bu gibi beklenmedik durumlarda, kendinizi finansal olarak güvende hissetmeniz demek. İyi bir finansal sağlığa sahip olmak, bir kriz olduğu anda o krizle başa çıkabileceğimiz anlamına gelir. Yani bizi koruyan bir emniyet kemeri gibi.
Birikim yapmak için gelir düzeyinin yüksek olması gerektiği gibi bir yanlış algı olsa da aslında herkesin kendi bütçesi dahilinde alabileceği aksiyonlar bulunuyor. Bizim de amacımız zaten farklı gelir düzeyine, harcama alışkanlıklarına sahip müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel öneriler geliştirmek.
Bu dönem harcama alışkanlıklarını değiştirdi. İnsanların bütçelerini gözden geçirerek kontrol altına almaları gereken noktaları da fark etmelerini sağladı. Artık geleceğe dair akıllıca finansal kararlar vermek her zamankinden daha önemli. Bu dönemde finansal sağlığın önemini daha iyi anlasak da, şunun da altını çizmek gerekir ki; bu bir süreç, bu süreçte sabırlı ve disiplinli davranmak önemli. Günün sonunda aksiyon alacak kişi müşteri, biz doğru aksiyonları gösterip onları motive etmeye çalışacağız.
Türk insanının finansal sağlık karnesini değerlendirirsek neler söylemek istersiniz?
Hem Türkiye’de hem globalde yapılan araştırmalar gösteriyor ki hepimizin ortak endişesi ve en önemli stres kaynağı, para.
Finansal okuryazarlığın düşük olması bu stresin de en önemli kaynaklarından biri. Çünkü finansal okuryazarlığa sahip olabilmek finansal problemleri önceden öngörüp çözebilmeyi, beklenmedik durumlara hazırlıklı olabilmeyi, ayrıca geleceğe çok daha güvenle bakmamızı sağlıyor. Yaptığımız araştırmalarda da şunu gördük; Türkiye’deki insanların yüzde 43’ü borçlu olduğunu ve ay sonunu zor getirdiğini söylüyor. Bu da bize Türkiye’de finansal okuryazarlığı artırmak adına daha fazla yol kat etmemiz gerektiğini gösteriyor.
Bankacılık alanındaki teknolojiler ve finansal sağlık ilişkisini nasıl değerlendirirsiniz?
Geleneksel bankacılık hizmet modelinde de aslında biz yatırım danışmanlığını sadece belli bir segmentteki müşterilerimiz için şubelerimiz aracılığıyla verebiliyorduk.
Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme sayesinde ise biz bu fırsatı tüm müşterilerimize sunabilir durumdayız. Bundan 10 sene öncesinde bunu yapabilmek imkansızdı. Ancak dijitalleşmenin bize sağladığı fırsatlar var, günümüz bankacılık deneyiminde de benzer hizmeti tabana yaymak için adımlar atmaya başladık. Büyük veri ve yapay zekâ da bu koçluğu sağlamamıza yardım eden en önemli kavramlar. Veriyi işleme gücü artıyor. Her zaman dediğimiz gibi veri çok değerli, adeta bir hazine, ama tek başına bir anlamı yok. Bu veriyi analiz etmek, temizlemek ve yorumlamak da ayrı bir yetkinlik gerektiriyor. Bu nedenle verilerin gücünü kullanabilecek teknolojiye ve nitelikli insan kaynağına yatırım yapmak da günümüzün önceliği.
Yorumlar