E-ticaret ve kayıt yükümlülüğü
11 Ağustos 2017 günlü ve 30151 sayılı Resmî Gazete’de, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ yayımlandı. Bu tebliğ ile internet üzerinde alışveriş yapılması imkanını sağlayan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcılara kayıt ve bildirim yükümlülükleri getirildi. Tebliğe göre yükümlülükler 1 Aralık 2017’den itibaren en geç 30 gün süre içinde yerine getirilmiş olmalı. Buna göre, Gümrük Ticaret Bakanlığı, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) oluşturacak ve e-devlet üzerinden işleyecek bu sistemde; Hizmet sağlayıcılarla aracı hizmet sağlayıcılar kayıt altına alınacak, elektronik ticaret verileri toplanacak ve bu veriler işlenerek istatistikî bilgiler üretilecek.
Tüketici şikâyetlerinde online başvuru dönemi
Yine aynı tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan bir yönetmelik ise tüketicileri yakından ilgilendiriyor. Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile tüketici hakem heyetlerine başvuru artık e-devlet üzerinden TÜBİS ile online olarak yapılabilecek. Ayrıca yeni yönetmelikle bu başvuruların hakem heyeti nezdindeki değerlendirme süreci hızlandırıldı. Başvuru için tüketiciler, www.turkiye.gov.tr/ üzerinde hesap ve şifrenizi tanımladıktan sonra, e- hizmetler sekmesi altındaki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kategorisindeki Tüketici Portalı- Tüketici Şikayeti Uygulaması bölümünü kullanacaklar.
BDDK kredi kartları için yeni tarih duyurdu
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) düzenlemesi gereği e-ticarette kullanılacak banka kartlarının kart hamilinden kartın online alışverişte kullanılabileceğine dair talebin alınması şartı getirilmişti ve bunun için son süre 17 Ağustos 2017 idi. Ancak bu ay BDDK yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre bu süre 31 Aralık 2017’ye kadar uzatıldı. Bu tarihe kadar bankaya, kredi kartının online alışverişte kullanılmasına onay verdiğini beyan etmemiş olan kart hamillerinin kartı, bu tarihten sonra online alışverişte kullanılamayacak, açtırılması için ayrıca tekrar bankaya bu yönde beyanda bulunulması gerekecek.
Robotlar kendi aralarında anlaşırlarsa…
Facebook’un birbiriyle pazarlık yapabilmesi için geliştirdiği yapay zekâ ürünü sohbet robotları; kendi arasında, daha önce kodlanmamış bir dil geliştirdi ve İngilizce’yi anlaşılmaz ama kendilerinin anlayabildiği sistematik bir şekilde kullanarak anlaşmaya başladı. Araştırmacılara göre kullandıkları ve geliştirdikleri İngilizce, robotların aslında birbirini daha kısa sürede anlamasını sağlıyor ve ancak sonuca başarıyla ulaşamıyor ve kullanılan dil kişilerin anlayabildiği bir şekilde değil, dolayısıyla olay da gizemli duruyor. Araştırmacılarsa bu durumu çözemedi ve şüphelendikleri için, Facebook botları kapattı.
Katil robot uyarısı
Elon Musk, Birleşmiş Milletlere yazdığı açık mektupta, yapay zekânın çok yakında silah yönetiminde kullanılabileceğini belirtti. Bunların terör örgütleri tarafından da kullanılabileceğini veya hack’lenmesi durumunda masum insanların etkilenebileceği gerekçesini ileri sürerek, acilen önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti. Mektupsa bir uyarı ile son buluyor: “Pandora’nın kutusu açıldığında, kapanması zor olacak.”
Av. Şebnem Ahi
Yorumlar