Bilindiği gibi Avrupa Birliği Adalet Divanı‘nın Mayıs 2014 tarihli bir kararı uyarınca, kişiler Google gibi arama motorlarından, kendileriyle ilgili sonuçların kaldırılmasını talep etme hakkına sahip. İşte, Google Mayıs 2014’ten bu yana “unutulma hakkı (Right to be forgotten)” kararı kapsamındaki AB vatandaşlarının yaptığı başvuruları açıkladı. Buna göre, 28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren kararın ardından AB vatandaşları 2 milyon 437 bin 271 URL’in kaldırılması talebinde bulundu. Listeden kaldırma talepleri ise 654 bin 876 olarak belirlendi. Google’ın açıkladığı verilerin 27 Şubat itibarıyla olduğunu kaydedelim.
Google URL silme ve kaldırma süreci nasıl işliyor?
Peki, Google gelen kaldırma veya silme taleplerini nasıl değerlendiriyor? Google her talebi olay bazında ayrı olarak değerlendiriyor. Bazı durumlarda ilgili kişiden daha fazla bilgi göndermesini isteyebiliyor. Web formu aracılığıyla gelen talepler manuel (elle) incelemeden geçiyor. Bir karara varıldığında, ilgili kişiye, karar hakkında bilgi veren bir e-postanın yanı sıra, içeriği kaldırılmadıysa kısa bir de açıklama gönderiliyor. Google bu aşamalar geçtikten sonra içeriğin kaldırılmama nedenleri şu şekilde açıklıyor: Alternatif çözümlerin olması, teknik nedenler veya yinelenen URL’ler. Ayrıca, sayfanın içerdiği bilgilerin kamu yararı için önemli olduğu göz önüne alınabiliyor.
Silme ve kaldırma talebine göre site kategorileri
Google kaldırılması veya silinmesi istenilen içeriklerin bulunduğu site kategorilerine de yer veriyor. Buna göre, ilk yüzde 49,2 ile “çeşitli” kategorisindeki siteler ilk sırada. İkinci sırada yüzde 19,1 ile dizin ve yüzde 17,6 ile haber üçüncü sırada bulunuyor. Dördüncü sıradaysa yüzde 11,6’lık oranla sosyal medya siteleri karşımıza çıkıyor. (Bu verilerin 21 Ocak 2016 tarihli olduğunu not edelim).
Fransa URL kaldırma ve silme talebinde ilk sırada
Talep kaldırılması ve silinmesine ilişkin veriler arasında ülkelerin talepleri de aktarılıyor. Buna göre, Fransa 497 bin 259 kaldırılması istenen URL ve 142 bin 592 listeden kaldırılma talebiyle ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada 414 bin 319 URL ve 109 bin 520 listeden kaldırılma talebiyle Almanya bulunuyor. Üçüncü sıradaysa 317 bin 820 URL ve 79 bin 150 listeden kaldırmayla Birleşik Krallık karşımıza çıkıyor. En fazla silme ve kaldırma talebi ise bin 546 URL ve 484 silmeyle Malta oluyor.
Yorumlar