Skip to main content

Türkiye’de haber ajanslarından TV kanallarına kadar çeşitli mecralarda WhatsApp kullanımı görmek mümkün. TV en yaygın mecra olduğu için en güçlü kullanım da o tarafa kayıyor. Belirlediğimiz kanallarda WhatsApp’in haberciliğe nasıl taşındığını ele alıyoruz.

FOX Haber, Kasım 2016’dan bu yana WhatsApp haber ve ihbar hattını kullanıyor. FOX Haber ve Spor Sosyal Medya Editörü Elvan Arat, FOX haber bültenleri hep seyirciyle konuşan bültenler olduğunu söylüyor. Elvan Arat,  “Biz bültenlerimizde interaktif bir dil kullanıyoruz. Yayınlarımızda izleyiciden gelen görüşler paylaşılıyor. Bilindiği gibi Türkiye’de sosyal medya kullanımı her geçen gün artıyor ve vatandaşlar artık çevrelerinde olup biten her şeyi cep telefonuyla görüntülüyor.  İnsanlar sosyal medya mecralarından ya da kendi hesaplarından birçok video ve fotoğraf paylaşıyor” diyor. Arat, kendilerine ulaşmak isteyen kişileri belli bir platform üzerinden daha kolay erişmelerini  istediklerini ifade ediyor ve izleyicilerin kendilerini FOX’a  yakın ve ulaşılabilir hissetmesi ve bir telefon uygulaması kadar uzağında olduğunu aktarıyor. (FOX Haber WhatsApp ihbar hattı: 0 542 370 45 45)

Kanal D yaklaşık iki yıldır WhatsApp ihbar ve haber hattını kullanan kanallardan. Fakat, son bir aydır yoğun bir kullanım söz konusu. Kanal D Haber Koordinatörü Mustafa Aşçıoğlu, milyonlarca kişinin cebinde kameralı telefonlar bulunduğunu ve üstelik bir olay yaşandığında, vatandaşın gazetecilik yapmaya istekli ve hazır olduğunu söylüyor. “Habercilerin her an, her yerde olma şansı olmadığına göre, neden bundan faydalanmayalım diye düşündük.  Şu an, her şehirde belki de her evde bir muhabirimiz var” diyen Aşçıoğlu, profesyonel habercilerle dünya çapında böyle bir ağ kurmanın zordan da öte imkânsız olduğuna dikkat çekiyor. (Kanal D WhatsApp ihbar hattı: 0530 930 04 91 )

WhatsApp habercilikte hızlı ve dolaysız olma nedeniyle tercih ediliyor

NTV ise WhatsApp haber ve ihbar kanalını 13 Şubat’ta devreye aldı. NTV Haber İçerik Editörü Fergün Atalay, WhatsApp’i öncelikle eğlence kanallarının kullandığını vurguluyor. Atalay, “Ana haber bültenlerinde bu sayede gözlerden uzak pek çok insana ve konuya ulaşabildiler. Yurttaş gazeteciliği olarak tanımlanan faaliyetleri, bültenlerine yansıttılar. O kanalların bültenlerinde olumsuz bazı örnekler yer alsa da izlenen yol doğruydu” diyor ve ekliyor: “En hızlı ve dolaysız iletişim yolu olması da tercih etme sebepler arasında.” (NTV WhatsApp ihbar hattı: 0 532 306 30 30)

Star TV de Eylül 2016’dan bu yana WhatsApp’i haber ve ihbar kanalı olarak konumlandırmış durumda. Star Ana Haber İstihbarat Şefi Muharrem Çağlar, habercilikte ihbar mekanizmasının çok önemli olduğunu vurguluyor. Çağlar, sıcak olaylara aynı anda muhabirlerin yetişmesi neredeyse imkânsız olduğunu ifade ediyor ve kendilerinin akıllı telefonların kullanım yaygınlığı ile vatandaşların o telefonlarla olan biteni kaydetme alışkanlığı göz önünde bulundurarak WhatsApp ihbar hattını hayata geçirdiklerini belirtiyor. (Star TV WhatsApp haber hattı: 0 542 800 80 80)

WhatsApp habercilik için yararlı mı?

Dosyamıza görüş veren TV kanalları, haberciliği çeşitlendirmesi bakımından WhatsApp kullanımını yararlı buluyor. Bununla birlikte, teyit mekanizması da önemli ve kanallar şüphe duydukları haberleri yayımlamıyor. Haberin geldiği yerde muhabir varsa, muhabirden teyit alınıyor. Yoksa haber ajansı ve diğer kaynaklara başvuruluyor.

Vatandaş gazeteciliğini ekrana taşıyoruz
FOX Haber’e günlük olarak yaklaşık 1000-1500  civarında ihbar geliyor. Vatandaş gazeteciliğini ekrana taşımayı amaçlıyoruz. Bu anlamda faydalı. Gündemin durumuna göre hemen hemen her gün ihbar hattından gelen bir haberi yayımlıyoruz. Bunu gören vatandaşlar da haber ve ihbarlarının değerlendirildiğini görmüş oluyor. Takipçilerimizin bize en kolay şekilde ulaşmalarını sağlamış oluyoruz. Ayrıca sadece kendi ekibimize ve ajanslara bağlı kalmayıp Türkiye’nin her noktasından haber ya da ihbar alma fırsatımız oluyor.

 

Seyirciler sadece haber değil isteklerini de iletiyor
Kanal D Haber’e günde ortalama 100 ihbar geliyor.  Eğer kriterler doğru belirlenirse WhatsApp’i habercilik için kullanmak elbette faydalı. Türkiye’nin dört bir köşesinde her an yüzlerce olay yaşanıyor. Bizim yetişmemiz mümkün değil. Ama o an orada olan, olaya tanıklık eden biri cebindeki telefonu çıkarıp kamerasıyla saniye saniye görüntü alabilir. İleride belki oralardan bizim için canlı yayın bile yapacaklar. Tabii, sadece haber de değil. İzleyicilerimiz bize doğrudan ulaşıp istek ve eleştirilerini de iletebiliyor.

WhatsApp’in doğrudan iletişim aracı olması önemli

NTV’ye her gün en az 100 ihbar geliyor. Doğrudan iletişim aracı olması çok önemli. Örnekle açıklayayım: Geçen haftalarda Kars’ta bir pazar yerinin çatısı çöktü. Bu olayın görüntüleri ve ilk bilgiler birkaç dakika sonra elimizdeydi. Elbette, kontrol mekanizması devreye girdi,  görüntülerin doğruluğu teyit edilir edilmez yayına verildi. Ajanslar olaya ilişkin ayrıntı ve görüntüyü çok daha sonra geçti. Bu WhatsApp’in hızlı bir kaynak olması açısından en önemli faydası.  Başka faydaları da var tabii: Yurttaş gazeteciliğine gönül veren insanların seslerini duyurabilmeleri ve odağında insan olan bir habercilik faaliyetinin kapılarını açmasını sayabiliriz.

WhatsApp özel haber sayısını artırıyor

Star Ana Haber’e günde ortalama 700-100 ihbar geliyor. WhatsApp’in haber amaçlı ihbar çok önemli. Özel haber sayısını kesinlikle artıran bir yöntem. Kaynak ve kişilere ulaşılmasında kolaylık sağlıyor. Olaylardan anında haberdar olunmasına büyük katkısı var. WhatsApp habercilik refleksine hız katıyor. Gelen ihbardan daha etkili haberlerin çıkartılması, haber kaynaklarının zenginleşmesinde etkili oluyor. İhbarların büyük bir bölümü alana çıkılarak araştırıldığı için daha etkili haberlerle karşılaşma imkânına sahip olabiliyoruz.