Ülkemizdeki sermaye sahiplerinin aksine, dünyanın farklı yerlerinde bazı büyük şirketler hükumetlerin aldığı haksız kararlar karşısında sert tepkiler vererek, ellerindeki para gücünü ara sıra da olsa hayırlı işler için kullanabiliyor. Böylesi tepkiler hele de Apple gibi dev markaların yönetimlerinden gelince, tüm gözler bir anda itirazın geldiği yöne çevriliyor.
Bu durumun son dönemdeki en güzel örneklerinden biri; Apple CEO’su Tim Cook‘un ABD Başkanı Trump karşısında sergilediği tavır. Cook’un, iş başı yaptığından beri Trump’a verdiği hızlı ve yerinde tepkileri hayret ve hayranlıkla izliyoruz.
İlk olarak, Trump’ın bazı Müslüman ülke vatandaşlarının ABD’ye girişini engelleyen kararı üzerine ses getiren bir açıklama yapan Tim Cook, bu kez de trans öğrencilerin okullarda kullanacakları tuvaleti seçmelerine olanak veren kararın yürürlükten kaldırmasına tepki gösterdi. Apple tarafından yapılan duyuru, ABD medyasında gündemin en önemli başlıklarından biri oldu.
Transcinsiyet (trans) hakları için önemli bir adım olarak görülen tuvalet yönergesinin iptalinden saatler sonra Apple tarafından yapılan açıklamada, “Apple, herkesin damgalama ve ayrımcılıktan muaf bir ortamda yaşama şansını hak ettiğine inanıyor.(Trans bireylerin) daha fazla kabul görmesini destekliyoruz, daha az değil ve trans öğrencilerin eşitleriyle aynı muameleyi görmesi gerektiğine sonuna kadar inanıyoruz. Onların haklarını ve güvenliklerini sınırlandıran veya yok eden her türlü girişime karşıyız” ifadesi yer aldı.
Obama döneminde çıkarılan yönerge kamu okullarına, trans bireylerin kendilerine uygun gördükleri tuvaleti (kadın veya erkek) kullanmasına izin vermeleri yönünde bir direktif içeriyordu. Yönerge yasal bağlayıcılığı olmasa da, caydırıcı bir nitelik taşıyordu.
Apple, bugünkü açıklamasından önce Trump yönetimiyle “göçmen yasası” nedeniyle de karşı karşıya gelmişti. Başkan olduktan sonra Irak, İran, Somali, Sudan, Libya,
Suriye ve Yemen vatandaşlarının ABD’ye girişini engelleyen Trump’a cevaben Tim Cook, Apple çalışanlarına ithaf ettiği bir mektup yayımlamıştı. Mektupta, “ABD’de yaşayan Müslüman göçmenlerin kaygılarını paylaştığı” sözlerine yer veren Cook, Apple’ın Suriyeli bir göçmen babanın oğlu tarafından kurulduğunu hatırlatarak, “Göç yasak olsaydı, bugün Apple olmazdı” demişti.
Yorumlar