Tüm gözler 28 Mayıs’da Real Madrid ve Atlético Madrid arasında gerçekleşecek UEFA Şampiyonlar Ligi Finaline çevrilmişken, UEFA Şampiyonlar Ligi’nin Resmi Oyuncu Maskot Sponsoru MasterCard’ın Sosyal Fanatiklik Araştırma sonuçları açıklandı. MasterCard’ın Avrupa’da futbolseverler arasında sosyal medya kullanımına yönelik 5000’in üzerinde taraftar ile gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre Türk taraftarlar gerçek ya da dijital ortam farkı gözetmeksizin her zaman, her yerde takımlarını yürekten destekliyorlar.
MasterCard için Mortar tarafından Türkiye, İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa, Hollanda, İtalya, Rusya, İsveç, Portekiz, Yunanistan, Ukrayna, Romanya, İsrail, Çek Cumhuriyeti ve Polonya olmak üzere 16 ülkede 5000’in üzerinde taraftar ile gerçekleştirilen ve sosyal medyadaki fanatizmin haritasını çıkaran Social Fanalytics raporunun sonuçlarına göre, futbol taraftarlarının %69’dan fazlası stadyumlarda wi-fi olmasını istiyor. Taraftarlar arasında en çok kullanılan sosyal medya kanalı ise %63 ile Facebook. Desteklemedikleri başka bir takımı da sosyal medyada takip eden erkek taraftarların oranı kadın taraftarlardan 2 kat daha fazla. Futbol taraftarlarının %64’ü en son gelişmelerden haberdar olmanın kendileri için çok önemli olduğunu belirtiyor. Özellikle 25-35 yaş arası taraftarlar için bu konunun oldukça önemli olduğu sonucu göze çarpıyor.
Bir maçı TV’de canlı olarak izlerken İspanyol taraftarların %24’ü, İtalyan taraftarların %15’i, İngiliz taraftarların %33’ü sosyal medyada paylaşım yaparken Türk taraftarların %84’ü sosyal medya paylaşımları ile de takımlarını destekliyorlar. Herhangi bir galibiyet durumunda ise haklı bir şöhrete sahip Türk taraftarının tutkusu, sosyal medyada da rekor kırıyor. Taraftarların yüzde 71’i galibiyeti sosyal medyada kutluyor. Bu oran, %29 oranında olan İngiliz taraftarların 2,5 katına denk geliyor.
Türk taraftarların %97’si takımını sosyal medya üzerinden takip etmek gerektiğini belirtirken, Avrupa’daki taraftarlar bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Facebook %63 ile en popüler sosyal medya kanalı ve en çok 45-54 yaş grubu tarafından kullanılıyor. Bazı Avrupa ülkelerinde oran daha yüksek çıksa da Youtube %13 oy alırken, Twitter sadece %8 kullanıma sahip.
İnfografik çalışmalarına tıklayarak; daha yüksek çözünürlüklü versiyonlarına ulaşabilirsiniz.
Yorumlar