Skip to main content

Bağımsız çalışanlar küresel ekonomide yeni bir çığır açıyor

Şu an internette yayın hayatına devam eden 1 milyar internet sitesi var. Bunların neredeyse 70 milyonu tek bir platform üzerine inşa edilmiş durumda. Bu platform için hazırlanmış 29 binden fazla…

Şu an internette yayın hayatına devam eden 1 milyar internet sitesi var. Bunların neredeyse 70 milyonu tek bir platform üzerine inşa edilmiş durumda. Bu platform için hazırlanmış 29 binden fazla eklenti yaklaşık 300 milyon kere indirilmiş ve  hâlâ devam ediyor. Sanırım çoğunuz hemen daha yazının başında WordPress’ten bahsettiğimi anladınız. Her gün 20 bin kişinin ekmeğini çıkardığı bu platformda, birine sitenizi yaptırmak ya da özel bir eklenti geliştirmek isterseniz saat başı ortalama 60 doları gözden çıkarmanız gerekiyor.

Bağımsız çalışanların ayak sesleri

Bağımsız çalışanlar, küresel iş gücü içinde en hızlı büyüyen endüstri olarak dikkatleri çekiyor. Elance-Odesk sponsorluğunda Edelman Berland’in ABD’de gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları çarpıcı. Araştırmaya göre, 53 milyon ABD’li bir şekilde freelance iş yapıyor ve ABD ekonomisine 715 milyar dolarlık bir katkı sağlıyor. Şu an için Amerika’daki toplam çalışan nüfusunun neredeyse üçte birine tekabül eden bu kitlenin 2020’ye kadar yarısına çıkması bekleniyor. Bu rakamların sadece dijital işler yapan bağımsız çalışanları değil, geleneksel işler yapanları da kapsadığını hemen belirteyim. Yine aynı araştırmanın sonuçlarına göre ABD’li kurumsal çalışanların yüzde 80’i yarı zamanlı iş yaparak gelirini artırma arzusunda. Kurumsal çalışanların freelance dünyasında iş yapmak istemesinin ardındaki büyük motivasyonlar, hepinizin de tahmin edeceği gibi özgürlük, esnek çalışma arzusu ve ek gelir beklentisi.

Dijital göçebelerin yükselişi

Paylaşım ekonomisinin gelişmesi ve küresel dijital meritokrasinin yükselişiyle fütursuzca dünyayı gezerken, bağımsız şekilde dışarıdan iş yapmaya çalışan bir kitle de doğmuş oldu. Dijital göçebeler (digital nomads) olarak bilinen bu grubu yeni cesur dünyanın evrensel vatandaşları olarak düşünebilirsiniz. Pazarda talep olunca her türlü ihtiyaca cevap verecek ürünler ve servisler de hemen türeyiveriyor. Nomadlist.com’un ana sayfasında internet bağlantı hızları ve hava sıcaklıklarına göre sıralanmış şehirlerin listesi göçebelerin beğenisine sunulmuş durumda. Remoteok.io’da ise hem dijital hem de analog kafadaki gezginler dünya şehirlerindeki proje bazlı işlere göz atabiliyor. İş ilanları çarpıcı; 30 gün için bir start-up’ın pazarlama müdürü ya da 2 gün için stand hostesi olabilirsiniz. Bulunduğunuz şehirde iş yapacaksınız ama elinizde legal bir sözleşme örneği mi yok? Docracy.com hemen imdadınıza yetişiyor. Hukukçular tarafından hazırlanmış sayısız sözleşme hemen elinizin altında. Üstelik dünyanın neresinde olursanız olun.

Bağımsız çalışan göçebelerde grafik tasarım, internet ve mobil yazılım geliştiriciliği dijital tarafta en çok rağbet gören işler olarak karşımıza çıkarken; fotoğrafçılık, metin yazarlığı ve pazarlama odaklı işler de konvansiyonel alanda en çok tercih edilen işler olarak görülüyor.

Kurumlar iş gücü stratejilerini yeniden değerlendirmeli

Bağımsız çalışanlar endüstrisinin yeni küresel ekonomideki artan payı ve mevcut kurumsal çalışanların bu örneklerden feyz alarak esnek çalışma arayışına girmeye başlaması, kurumlarda  iş gücü stratejilerinin yeniden yapılandırılması baskısını da beraberinde getiriyor. Birçok öncü küresel kurum şimdiden FMS (Freelancer Management Systems) gibi yeni nesil çalışma ve yönetim sistemlerine yatırım yapmaya ve kurum içindeki çalışma kültürünü yeni ekonominin ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlemeye başladı.