Mobil uygulamalar, giderek daha da popüler hale gelen e-ticaretin yükselişinde önemli bir rol oynamaya başladı. Akıllı telefon kullanımının her geçen gün arttığı ve neredeyse bilgisayarlar kadar geliştiği çağımızda e-ticarette de mobilin yükselişi elbette beklenen bir gelişmeydi. Telefonlarımız aracılığıyla yapabildiğimiz işlere alışveriş de eklendi. Buna paralel olarak şirketlerde de dijitale dönüşüm ivme kazandı. Teknolojinin hızlı gelişimine en hızlı adapte olan sektörlerin başında perakende ve finans sektörleri geliyor. Mobil cihazlar ağırlıklı olarak bankacılık işlemlerinde tercih edilirken, e-ticaret firmaları da mobilin yükselişini takip ederek mobil uyumlu siteler ve uygulamalarla tüketicileriyle buluşuyor. Dünyada, 2014 sonunda 300 milyar dolara ulaşan mobil ticaret hacminin, 2017 sonunda 700 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.
Rakamlardan daha fazla söz etmek gerekirse; internet sitelerine yeniden hedefleme hizmeti sunan Criteo’nun yayımladığı “2015 Birinci Çeyrek: Mobil Ticaretin Durumu” başlıklı rapor incelenebilir. Rapora göre dünyadaki e-ticaretin üçte biri mobil cihazlar üzerinden yapılıyor. 2015 sonunda ise dünya genelinde mobilin e-ticaretteki payının yüzde 40’a, ABD özelinde ise yüzde 33’e yükseleceği tahmin ediliyor. Güney Kore ve Japonya e-ticaret işlemlerinin neredeyse tamamını mobil cihazlara taşımış durumda. McKinsey Londra Ofisi’nin yaptığı araştırmaya göre ise her geçen gün daha çok müşteri alışveriş yapmak için mobil telefonları kullanıyor ve gerekçe olarak da telefonların PC’den “daha yakın” olduğunu belirtiyorlar.
Türkiye’de ise e-ticaretin toplam perakende ticaret içindeki payı yaklaşık yüzde 1,3. Online perakende alışverişlerinde mobilin payı ise yüzde 17 düzeyinde ancak her geçen gün hızla yükselen bir ivmeye sahip. Mayıs 2015’te, BKM Express mobil uygulaması üzerinden ödenen 50 TL ve üzeri tutardaki alışverişlere 20 TL iade kampanyası gerçekleştirmiştik. Bu kampamız ile yüzde 17 olan mobil ödemenin tüm BKM Express işlemleri içindeki payı yüzde 56’ya yükseldiğini gördük. Bu da gösteriyor ki Türkiye’de mobilden alışveriş yapma konusunda ciddi bir potansiyel mevcut. BKM olarak Türkiye’de; e-ticaret piyasasında mobil ticaretin payının iki yıl içerisinde yüzde 30’a kadar çıkacağını tahmin ediyoruz.
Mobilin hızlı yükselişi heyecan veriyor
Mobilin bu denli hızlı bir trend yakalaması küresel iş dünyasına olduğu gibi BKM olarak bize de heyecan veriyor. Ülkemiz mobil ticaret konusunda henüz yolun başında. Türkiye’nin bu alanda hızla gelişmesinde BKM Express mobil uygulamamız sayesinde önemli bir rol üstleniyoruz. Kısaca hatırlayalım: BKM Express dijital platformlarda kullanabilecek bir cüzdan uygulaması. Mobil ya da internet üzerinden, yapılan alışverişlerde kullanıcılara rahatlık ve kolaylık sağlıyor. İşleyiş oldukça basit. App Store ve Google Play’den ücretsiz indirilen uygulamaya veya internette oluşturulacak BKM Express hesabına Türkiye’de faaliyet gösteren ve kartlı ödeme sistemleri ekosisteminin yüzde 99’unu kapsayan 17 bankanın kartları eklenebiliyor. Bu işlem esnasında sadece bir kereye mahsus kartın sadece ilk 6 ve son 4 hanesi giriliyor. Uygulamaya her girişte kartlar kullanıcının karşısına çıkıyor ve kullanıcı dilediği kartını seçerek ödemesini gerçekleştiriyor. Bu arada biriken puanları harcamak ya da ödemeyi taksitlendirmek gibi kartların sunduğu tüm haklardan da yararlanılabiliyor. Ödeme işlemini tamamlamak için ise kullanıcının kartının ait olduğu bankadan cep telefonuna tek kullanımlık şifre gönderiliyor. Bu şifre girildikten sonra alışveriş güvenle ve kolayca tamamlanıyor. Özetle; mobil ticarete oldukça basit ve güvenli bir ödeme platformu sunarak ödemelerin mobile dönüşümüne ve mobil ticaretin gelişimine destek veriyoruz. BKM Express mobil uygulamamızla akıllı cihazlar üzerinden alışveriş ödemeleri yapılabildiği gibi 7/24 cepten cebe para aktarımı da gerçekleştirilebiliyor.
Adeta mobil devrim
Aktif olarak üç yıl önce beş banka ve beş üye iş yeriyle başladığımız BKM Express uygulamamız şu an 17 banka ile çalışıyor. Bugün yaklaşık 1 milyon kullanıcı ve 900 üye iş yerine sahibiz. Elde ettiğimiz verilere dayanarak dijital cüzdan uygulamamız BKM Express üzerinden geçen işlemlerin yüzde 40’ının mobil cihazlardan geldiğini gözlemledik. Bu da ciddi bir değişim sürecinde olduğumuzu doğruluyor. Bugün yaşadığımız adeta mobil bir devrim. Nesnelerin birbiriyle konuştuğu yeni dünyada her şey büyük bir hızla mobil hale dönüşüyor. Şirketler de öyle. Bununla beraber mobil uygulama geliştiren şirketlerin sayısında da ciddi bir artış yaşanıyor. Yatırımcıların ilgisi de mobil girişimlerden yana. Biz de BKM Express uygulamamız sayesinde doğru zamanda doğru uygulamalarla mobil girişimlere destek oluyoruz. Son olarak BiTaksi uygulaması ile yaptığımız iş birliği de bu desteğin en güzel örneklerden biri.
BKM Express ve BiTaksi ile seyahat etmek çok “basit”
BKM Express olarak kullanıcılara basit, kullanışlı, kolay ve güvenli bir ödeme seçeneği sunarken “basit yaşa, basit öde” görüşünü benimsedik. Bu sayede ortak paydası “hayatı basitleştirmek” olan farklı uygulamalarla işbirliğine gidebiliyoruz. BiTaksi uygulamasıyla gerçekleştirdiğimiz işbirliği kapsamında; alışverişte olduğu gibi taksi seyahatlerindeki ödeme sürecini de “basit” hale getirmek istedik. Bu isteğimizi daha geniş kitleye duyurmak için 11 Haziran’da yeni bir kampanya başlattık. Ayın 1, 11, 21 ve 31’inde geçerli olan kampanyamızla İstanbul ve Ankara’da, BiTaksi uygulaması aracılığıyla 30 TL’ye kadar gerçekleşecek seyahatler için BKM Express kullanıcıları sadece 1 TL ödüyor.
BiTaksi aracılığıyla yapılan seyahatlerde hem hızlı hem de güvenli ödeme yapabilmek için, yolcuların akıllı telefonlarında BKM Express ve BiTaksi’nin ücretsiz uygulamalarını bulundurmaları ve BKM Express’i BiTaksi uygulamasında bir kez ödeme aracı olarak tanımlamaları yeterli. Sonrasında taksi ödemesi tek tuşla gerçekleştirilebiliyor.
BKM olarak mobil ticaret yaygınlaşırken ödeme sistemlerinde sunduğumuz pratik çözümlerle kullanıcılarımızı ve üye iş yerlerimizi desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu kapsamda benzer çalışma ve kampanyalarımız devam edecek.
Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko’nun kaleme aldığı “Dünya artık mobil!” yazısı Digital Age Ağustos 2015 sayısıyla birlikte verilen e-Ticaret50 ekinde yer alıyor.
Yorumlar