İş yapış biçimlerimizin değiştiğinin farkında mısınız?
Son günlerde aşağıdaki tespitleri içeren bir paylaşım sosyal medyada dolaşıyor. Bu paylaşımı ilginç kılan ise, daha dijital göç aşamasında bile, iş yapış biçimimizin ne hale geldiğini gözümüze sokması:
- Dünyanın en büyük taksi şirketinin, sahip olduğu taksi sayısı: Sıfır (Uber).
- Dünyanın en popüler içerik paylaşım şirketinin kendi paylaştığı içerik sayısı: Sıfır (Facebook).
- Dünyanın en değerli perakendecisini, sahip olduğu depo sayısı: Sıfır (Alibaba).
- Dünyanın en büyük otel odası sağlayan acentesinin sahip olduğu oda sayısı: Sıfır (Airbnb).
Siz, yaptığınız işin değil, şu anda yapmadığınız işin daha değerli olduğunun farkında mısınız?
Tüccarların yaptıkları iş, ürettikleri ürün ve en önemlisi “menşei” değişiyor. Orta mesafeli koşu gibi, sonlara doğru her şey hızlanmaya başladı. Aynı tempoda koşsanız bile, sizden hızlıların gerisinde kalacaksınız:
- Apple’ın piyasa değeri, tam 12 General Motors değerine erişmiş durumda.
- Apple 2014 yılında 128,3 milyar dolarlık marka değeri ile yine dünyanın en değerli markası seçildi. En değerli markalar sıralamasında Samsung, 81,7 milyar dolarlık marka değeriyle ikinci sırada yer alırken, şirketin marka değeri geçen yıla göre yüzde 4 arttı. Bu markaları 76,6 milyar dolarla Google, 67 milyar dolarla Microsoft ve 59,8 milyar dolarla Verizon izledi.
- Araştırmada yer alan 31 ülke arasında 188 markasıyla başı çeken ABD’nin markalarının değeri 2 trilyon 33 milyar dolar olarak belirlendi. Bu ülkeyi, 42 marka ve 397,7 milyar dolarlık marka değeriyle Çin, 40 marka ve 349,1 milyar dolarlık marka değeriyle Japonya takip etti.
- İngiltere’nin 40, Fransa’nın 33, Almanya’nın 29, İsviçre’nin 18 markasının yer aldığı listede, Türkiye’den hiç bir marka yer almadı.
Siz, sosyo-ekonomik yapıların ve değerlerin tamamen değişeceğinin, farkında mısınız?
Ekonomi canlılığını da almış, takmış koluna hem doğuya hem de üstümüze doğru bir yolculuğa çıkmış bile. Her yıl bin 200 km doğuya kayan ekonomik canlılık ve giyilebilir teknolojilerle üzerimizde taşıdığımız dijital kıyafetler, sizin de hangi yöne bakmanız gerektiğini göstermiyor mu?
- Dünyadaki nüfus sıralamalarına baktığınızda ilk 5 şu şekilde oluşuyor: 1) Facebook 2) Çin 3) Hindistan 4) ABD 5) WhatsApp
- Sadece 5 yıl içinde G7’nin içinde, Avrupa’yı temsil edecek tek ülke Almanya kalacak. Sıralama ise şu şekilde oluşacak: 1) Çin 2) ABD 3) Hindistan 4) Japonya 5) Rusya 6) Almanya 7) Brezilya
Bildiğiniz her şeyin, bir gün gelip bambaşka şeyler olacağının, farkında mısınız?
İnovasyon süreçlerinde bugüne kadar bir demo izlediniz. Yakın zamanda takip etmesi zor bir dünyaya adım atacağız. Daha yeni başlıyoruz:
- Saarland Üniversitesi Max Planck Bilişim Enstitüsü Öğretim Görevlisi Martin Weigel, 0,5 mm kalınlığında bir çıkartma ile cep telefonu, bilgisayar ve benzeri elektronik cihazlara kumanda edebilecek bir teknoloji geliştirdi.
- Ikea mobil cihazları şarj edebilecek, gece lambalarından masalara, koltuklara kadar çok çeşitli mobilyayı mağazalarında satmayı hedefliyor.
- TAG Hauer, Google ile akıllı saat geliştirmek için işbirliğine imza attı
Yorumlar