Twitter ve Tumblr sayfasında profil açıklaması olarak “1989 doğumlu”nun ötesinde bir şey yazmayan, 2014’ün en çok satan albümünün sahibi şarkıcı, söz yazarı, feminist, aktivist Taylor Swift’in, tarihteki ilk 700+ milyar dolar değerindeki şirket olan Apple ile işbirliğinden vazgeçmeyi göze alıp Apple’ı dünya çapında kitlelerin gözü önünde “Dünyanın en zengin firması acımasızca cimri” diye utandırması yarım gün bile almadı! Özür dileyen resmî açıklama ise, 17’nci saatte karşımızdaydı!
Müzik endüstrisini yeni bir forma sokmasıyla şaha kalkan Apple, iTunes müzik satışlarından hâlâ ciddi gelir elde ediyor olsa da, “streaming” yani kesintisiz müzik akış servislerinin yükselişine yanıt olarak Apple Music servisini Haziran’da duyurdu. Akış servislerinin ücretsiz paketleri de olduğundan, Apple da yeni hizmetini deneyeceklerden 3 ay kullanım ücreti almayacağını duyurdu. 3 aylık dönemde dinlenilen müzikler için müzisyenlere telif ödemeyeceğini açıklaması müzik endüstrisini hayal kırıklığına uğrattı. Fakat haşmetli dünya devine karşı çıkmak kimin haddine, ya ilerde şikâyet edenler iTunes satış ekranlarında ön plana çıkartılmazlar ise?
Bugün Türkiye’nin bir yıllık tüm üretimin karşılığına yakın ekonomik değeri olan, adeta bir ülke gücünde markaya dönüşmüş Apple’a karşı çıkabilecek kişi müzisyen Taylor Swift idi. Geçen yıl bir diğer müzik platformu Spotify’dan çıkma kararı almış, bunu bizzat Wall Street Journal gazetesini verdiği bir ilanla duyurmuştu!
İnternet herkesin elinde ama kullanılmayı bekliyor!
Spotify’dan çıkması tabii rakip müzik platformlarını mutlu etmişti. Bu sefer de, ciddi gelir kaybını göze alarak, Apple Music’ten çekileceğini, Tumblr’daki blog’unda “Apple’a sevgilerimle” yazısıyla duyurdu. “Bu, şımarık, dik kafalı bir çocuğun şikâyeti değil, Apple’a bayılan ve saygı duyan, bu yüzden açıkça konuşmaktan çekinen çevremdeki tüm müzisyenlerin düşüncesidir. Hâlâ fikir değiştirmek için vaktiniz var, hediye iPhone istemiyoruz, lütfen ücretsiz müzik yapmamızı istemeyin” dedi. Tumblr yazısını otomatik olarak Twitter’dan da duyurunca 40 bin retweet aldı! Apple’ın tepe yöneticilerinden Eddy Cue, Taylor’un yazısından sadece 17 saat sonra, Pazar günü, “Taylor, seni ve bağımsız müzisyenleri duyuyoruz, anlıyoruz, artık ücretsiz müzik istemeyeceğiz” açıklamasında bulundu.
Peki, bu haber ve olay dizisi neden önemli? 2014’ün en çok satanı olsa da, Taylor onlarca popstar müzisyenden biri, Apple ise tarihteki en değerli şirket, küresel bir dev. MySpace, Twitter, Tumblr ve Instagram sanatçıların çıkış yapmaları için “yeni, bağımsız ve çok kıymetli platformlar. Seslerini duyurmak için de her geçen gün daha etkili bir araç oluyorlar.
Spotify’ı 24 yaşında iken gazete ilanıyla eleştiren Swift bu sene gazeteye, dergiye, TV kanallarına, muhabirlere, herhangi haber sitesine ihtiyaç duymadı. Almamız gereken bir diğer ders, artık haber yaymak ile almak isteyen arasındaki anlık, canlı, etkin, müthiş bağlantının koparılamaz, engellenemez oluşu. Geçen yıl “Taylor bizzat müzik endüstrisidir” haberleri yayımlanmıştı, bu olayla “Kitlelerin desteği ile Taylor internetin ta kendisi” denir oldu.
Türkiye’de de dijital müziğin reytinginin şişirilmesi üzerinden telif hakları ve dijitalleşme kavgaları sürüyor. Fakat Türkiye’de yıldız mertebesindekiler, eğer doğru hareket eder, istikrarlı bir duruş sergiler iseler kitleleri harekete geçirme güçleri olduğunun ne kadar farkındalar acaba?
Üstelik bu sadece müzik ve eğlence dünyası özelinde bir konu değil. Müşteri veya iş ortağı ya da vatandaş olarak, iş dünyasını, sivil toplumu, kamuyu, kısaca her şeyi etkileyecek güç herkesin elinde. Politika ve seçimlerle ilgili sıradan tweet’lerinin nereye çekildiğini görüp iyice sinen ünlülerimiz var. Taylor Swift bir gecede dünyanın en değerli şirketini ki, Apple’ın gücünün kaynağı hakkında saymakla bitmez komplo teorileri varken, nasıl gözden düşürebildi, bu sadece ünlülerimize değil, internet kullanan hepimize önemli bir ders!
Yorumlar