Siber suçlular, kullanıcıların dikkatini çekmek ve sahte internet sitelerine yönlendirmek veya zararlı dosyaları indirmelerini sağlamak için, flaş haberleri kullanır. Ne yazık ki sosyal ağlarda kimlik avı, spam kadar yaygın bir siber tehdit.
Sosyal ağlardaki arkadaşlarınızdan bir mesaj aldığınızda virüs problemi yaşamak istemiyorsunuz bu püf noktaları işinize yarayacak
- Göndericinin önceki mesajlarında aynı tonu kullanıp kullanmadığını ve bağlantı gönderip göndermediğini kontrol edin. Mesajın gerçek olduğu konusunda şüpheleriniz varsa, göndericiye mesajı kendisinin gönderip göndermediğini ve bağlantı içeriğini sorun.
- İmleci bağlantının üzerine getirip çıkan metin ile bağlantı isminin aynı adresi gösterip göstermediğini kontrol edin. URL adresinin gerçek olup olmadığını kontrol edin (dikkatli olun ve internet sitesi adresinin fazladan harf veya sembol içerip içermediğine bakın – bu yöntemi siber suçlular dikkatsiz kullanıcıları aldatmak için oldukça sık kullanır).
- Arkadaşlarınızdan gelen e-posta veya Facebook mesajları konusunda şüpheye kapılırsanız, zaman kaybetmeden arkadaşlarınızı büyük ihtimalle hesaplarının çalınmış olabileceğini (Bunu şüpheli mesajlara cevap vermeden yapın) bildirin (Böylece şifrelerini değiştirebilir ve BT desteğine baş vurabilirler).
- Dolandırıcılar, aynı sonuçlara ulaşmak için sayfaları mobil cihazlar için de hazırlıyor, bu yüzden aynı tehditler mobil kullanıcılar için de geçerli. Dahası, tarayıcıların çoğu internet adres çubuğunu gizliyor, bu yüzden mobil kullanıcıların dolandırıcılığı fark etmesi daha da zor.
Fotoğraf: Shutter Stock
Yorumlar