Barok sanat akımının öncüsü (16’ncı yüzyıl sonlarında yaşamış) İtalyan ressam Caravaggio’nun başyapıtı “Narcissus” taşınmasında teknolojinin sunduğu olanaklardan faydalanıldı.
Sanat eserleri taşınırken gözle görülür bir zarara uğramıyor ancak çok farklı müze ortamlarında sergilenen yapıtlar uzmanlara göre mikroskobik düzeyde hasar görebiliyor.
Anlık bir dikkatsizlik sonucu paha biçilemez eserin zarar görmesinin önüne geçmek adına mühendisler tarafından geliştirilen akıllı bir teknoloji kullanılıyor.
Teknolojik sistemde yer alan sensörler tabloların çerçevesi üzerine, bazıları ise kutunun içerisine konuluyor. Yapılan test sonucu detaylı bir şekilde kutunun ne kadar titreşim aldığı saptanabiliyor.
Caravaggio’nun başyapıtı “Narcissus”
Akıllı teknolojik sistemi kullanan uzmanlardan Ugo Maria Colesant sistemi şu şekilde anlatıyor: “Alüminyum parçaları olan sensörler çok özel bir yapışkan içeriyor. Bu madde katılaştığı zaman taşınma esnasında ne kadar titreşim olduğunu ölçebiliyoruz.”
Akıllı teknoloji nasıl çalışıyor?
Hava şartları ne olursa olsun tablolar kamyonun içerisinde aynı derece ve nem oranı ile korunması ve titreşimin engellenmesi gerekiyor. Akıllı sensörler yol boyunca bütün değişimleri kaydediyor. Alınan veriler sürekli kaydediliyor. Taşıma esnasında değişen sıcaklık ve olası darbeler de günlük olarak kayıt altına alınıyor. Uzmanlar tabloların üzerinde beklenmedik bir zarar var mı diye kontrol ederken, mühendisler ise eserleri taşırken kaydettikleri verilerini bilgisayara aktarıyor.
“La Sapienza” adındaki bu akıllı sistem Roma Üniversitesi tarafından geliştirildi. Çok fazla enerji harcamadığı için haftalarca ve aylarca, çok dayanıklı olduğu için dışarıda da kullanılabiliyor.
Kaynak: euronews
Yorumlar